Jusztina
1 °C
16 °C

Még nyomoznak a beszlani tragédia után egy évvel

2005.08.28. 22:27
Egy terroristát állították csak bíróság elé, de öt rendőrt is perbe fogtak vétkes hanyagságért. A vizsgálóbiztosok megállapították, hogy a biztonsági erők lángszórókat és tankokat is bevetettek az iskola ostromakor.

Észak-Oszétiában fokozták a biztonsági intézkedéseket a túszdráma szeptember eleji első évfordulójának gyászszertartásaira, míg a Beszlani Anyák, akik a véres kimenetelű tavalyi iskolafoglalás következtében vesztették el gyermekeiket, bejelentették: Moszkvába utaznak, élve Vlagyimir Putyin elnök meghívásával, de csak azért, hogy kérdőre vonják őt, miért nem tett többet kormányzata szeretteik megmentéséért.

Beszlanban 1500 rendőr és katona ügyel majd a közbiztonságra a csütörtöktől szombatig tartó gyászünnepségek alatt, különösen a vérfürdőbe torkollt túszejtés helyszíne, az 1-es számú iskola romos épülete, valamint a temető környékén. Az észak-kaukázusi tagköztársaság belügyminisztériuma szigorítja az ellenőrzést a csecsen-észak-oszét határ menti falvakban is.

Putyin neheztelni látszott, amiért a szövetségi parlament vizsgálóbizottsága még nem készült el jelentésével, és nem fogadta vezetőjét, Alekszandr Torsin szenátort az évforduló küszöbén. Az észak-oszétiai parlament jelentése ugyancsak várat magára, és akadozik az ügyészi vizsgálat is.

Eddig csupán a 32 terrorista közül egyedül életben maradt csecsen születésű, 24 éves Nurpasi Kulajevet állították bíróság elé terrorizmus és emberölés vádjával (pere szeptember 10-ig szünetel az észak-oszétiai legfelsőbb bíróságon). Rajta kívül öt rendőr ellen emeltek vádat vétkes hanyagságért.

Sok hozzátartozó szerint a vérfürdőhöz hozzájárult, hogy vezető tisztségviselők nem merték vállalni a válság kezelését. Egyesek gyanakodtak, hogy a vizsgálatok eltussolják a felelősségüket. Mások Putyin elnök-főparancsnokot is kárhoztatják, amiért nem tudta elejét venni a terrorakciónak, utána pedig nem állt elébük, hogy bocsánatot kérjen a hatóságok tehetetlenségéért.

Tavaly szeptember elsején egy jórészt csecsen gerillákból álló kommandó több mint 1100 gyereket, szülőt és tanárt ejtett túszul a beszlani 1-es számú iskolában. Két nappal később több robbanás, amelyeket a hatóságok szerint a túszejtők idéztek elő az iskolában (szándékosan vagy véletlenül) rohamra késztette a különleges erőket. A kaotikus szabadító akcióban 319 túsz, nagyobb részben gyerek vesztette életét, a különleges erők 12 tagjával együtt.

A különböző vizsgálóbiztosok nem tagadják, hogy a biztonsági erők lángszórókat és tankokat is alkalmaztak, de váltig állítják: a lángszórók nem okozhatták a tüzet az iskolában, a harckocsikat pedig csak akkor vetették be, amikor már egy túsz sem volt az épületben.

Tizenöt beszlani anya a múlt héten békésen megszállta a vlagyikavkazi bíróságot, ahol Kulajev pere folyik, hogy nyomatékot adjon követeléseinek, beleértve a túszdráma idején fennállt válságtörzs tagjainak felelősségre vonását.