Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Rendőröket vádolnak a beszlani túszdráma miatt

2004.10.27. 14:11
Három oszét és ingus rendőrt vádolnak hivatali mulasztással a beszlani túszdráma miatt. A négyszáz halálos áldozatot követelő tragédia okait kutató hatóságok további rendőri vezetőket is vád alá helyeznének.
Hivatali mulasztással vádolnak három rendőrtisztet a szeptemberi beszlani túszdráma miatt. A vádemelés a BBC értesülései szerint egy hosszabb nyomozás kezdete.

Nem csaptak le időben

A túszdráma képei
A négyszáznál is több halálos áldozatot követelő túszdráma felelősei után kutató hatóságok három rendőrfőnök-helyettes ellen emeltek vádat hivatali mulasztás miatt. A BBC értesülései szerint hamarosan a három - részben észak-oszétiai, részben ingusföldi - rendőr két közvetlen felettesét is vád alá helyezhetik. A két főrendőrt pillanatnyilag kórházban ápolják. Betegségük a BBC szerint nem áll kapcsolatban a beszlani eseményekkel.

A hatóságok nem közöltek részleteket az ügyről, a BBC tudósítója szerint azonban "hosszú a vádak listája". A kiszivárgott hírek szerint a határőrizet elmuasztásával is vádolják a rendőröket, akiket a csecsen lázadók ingusföldi jelenléte miatt is felelőssé tennének.

Fejeket követelnek

A beszlani lakosok a BBC tudósítása szerint örültek a vádemelés hírének, de további felelősségre vonásokat követelnek. A harmincezres város lakossága főként a rendőrséget okolja a túszejtő akció miatt.

A város egyes számú iskolájában csecsen és ingus túszejtők ezernél is több túszt tartottak fogva három napig, amikor is a váratlanul kitört ostrom során négyszáz tússzal végeztek.

Az orosz hatóságok a túszdráma alatt és után is leginkább a tények eltitkolásával voltak elfoglalva. A mai napig nem tudni, hogy hány áldozata volt a tisztázatlan körülmények között megindult túszmentő akciónak.