Viola
-5 °C
-2 °C

Nem azonosították a beszlani terroristák többségét

2004.09.15. 12:16
Zömében szétroncsolódott, gyakorlatilag felismerhetetlen arcú terroristák fényképét közölte a Kommerszant azt állítva, hogy többségüket még nem sikerült azonosítani. Közben elkezdődött a tanítás a beszlani iskolában.
A harminc halott beszlani terrorista arcképét közölte egy orosz lap, azt állítva, hogy többségüket még nem sikerült azonosítani. A Kommerszant szerdai számában, kis fényképeken, de premier plánban látható arcok fele szétroncsolódott, fél tucatnyi teljesen felismerhetetlen: köztük a roham után meglincselt kommandótagé, valamint a két kamikazenőé, akik még a roham előtt hozták működésbe az övükön viselt pokolgépet.

A tragédia helyszínén megkezdődött a tanítás
Megkezdődött a tanítás szerdán az észak-oszétiai Beszlanban, ahol az első napon megemlékeztek az 1. számú iskolában szeptember 1-jén kezdődött túszdráma áldozatairól. Az észak-oszétiai város oktatási intézményeiben az első napon sok volt a hiányzó, egyes osztályokban csak 10-12 tanuló volt jelen, több gyermeket elkísértek a szüleik, mondták el a helyi pedagógusok. Az első napon azt is megengedték, hogy egészen az osztályteremig mehessenek a gyerekekkel. Közlésük szerint ugyanakkor vannak olyan szülők is, akik ebben a tanévben egyáltalán nem engedik iskolába a gyermeküket. A moszkvai gyógyintézetekben még 80 beszlani gyereket ápolnak, többségük állapota már valamelyest javult. Az egyik kórházban arról tájékoztatták az újságírókat, hogy nyolc náluk ápolt gyermek közül hét már önállóan tud enni. A gyermekklinikán elmondták azt is, hogy csak a betegeket kizárólag kedvenc ételeikkel táplálják.
A Kommerszant kétségbe vonta Vlagyimir Usztyinov főügyész keddi állítását, miszerint már 14 terroristát azonosítottak. Az egyetlen élve elfogott túszejtő, a csecsen Nurpasa Kulajev csak bátyja, Hanpasa Kulajev, valamint két földijük, Arszen Merzsojev és Marbek Sibihanov holttestét tudta azonosítani, írta a lap.

Felismerhetetlen a többségük

A 24 éves Nurpasa Kulajev ellen emberölésért, terrorizmusért és túszejtésért vádat emeltek. Megölt bátyja sokáig Samil Bászájev szélsőséges csecsen milíciavezér egyik egységéhez tartozott. A Kommerszant szerint a nyomozóknak szemlátomást a túszejtők parancsnokának holttestét sem sikerült még egyértelműen azonosítaniuk, bár feltételezik, hogy az Ezredes név az ingus Ruszlan Hacsbulatovot fedi. Usztyinov kizárta, hogy a beszalni túszejtők bármelyike elmenekült volna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!