Jolán, Vid
13 °C
27 °C

Bebetonozták az amerikai csapatokat Irakba

2005.07.21. 07:36
Megszavazott az amerikai törvényhozás egy határozatot, amelyben deklarálják, hogy csak a stabil Irak megteremtése után hagyhatják el az amerikai csapatok a közel-keleti országot. A képviselők kiálltak a hírhedt Guantanamo szükségessége mellett is. Bush elnök bejelentette, 350 millió dollárt különítettek el a vonatokon, metrókon elkövetett merényletek megelőzésére - eddig ugyanis túlságosan a repülőkre koncentráltak.

Az amerikai csaptok Irakból való kivonása csak a szabad és stabil Irak megteremtése után történhet meg, döntött helyi idő szerint szerdán a képviselőház. A 291-137-es szavazati aránnyal elfogadott határozat szerint az idő előtti csapatkivonást sürgetni olyan hiba, amely bátorítja a terroristákat.

A határozat szerint a korai csapatkivonás sürgetése az amerikai és a szövetséges erők moráljának nem tesz jót, sőt kockáztatja biztonságukat. A demokrata ellenzék képviselői szerint a határozat burkoltan azt mondja ki, hogy George Bush elnök Irak-politikájának megkérdőjelezése hazafiatlan cselekedet.

Guantanamo is marad

A republikánus többségű képviselőház 304-124 arányban azt a vitatott törvénymódosítást is megszavazta, amely szerint a guantánamói börtöntábor, valamint az őrizetesek fogva tartása és törvényes kihallgatása nélkülözhetetlen a terrorellenes háborúban.

Korábban megdöbbentő hírek láttak napvilágot arról, hogy az amerikai fegyőrök megalázóan bánnak az ott fogva tartott, terroristagyanús rabokkal: hallottunk Korán-gyalázásról és meztelenkedő katonanőkről is. Ezek a hírek nagy felháborodást váltottak ki az iszlám világban. Emberi jogi szervezetek és - többségükben demokrata párti - amerikai törvényhozók már többször sürgették a Kubában, az amerikai haditengerészeti támaszponton működtetett börtön bezárását.

Dollár-százmilliókat fordítanak a metrómerényletek elleni védelemre

Bush elnök "példa nélküli összegeket" ígért országa védelmére, a tömegközlekedés és a kikötők biztonságának fokozására. "Ezek a terroristák nem fognak megingatni szándékunkban" - jelentette ki az amerikai elnök szerdán Baltimore-ban.

Az 56 halottat követelő londoni pokolgépes merényletek után bírálatok érték a washingtoni kormányt, hogy a belbiztonságra szánt pénzek túlnyomó részét a repülőterek és a polgári repülés biztonságára költik, kis figyelmet fordítva a vonatokra és a metróhálózatokra.

Bush közölte, hogy 350 millió dollárt különítettek el a tömegközlekedés védelmére. Bővítik a robbanószer-kereső egységek munkáját, majdnem megkétszerezik a vonatokon a biztonsági tisztek számát, és javítják az esetleges biológiai, vegyi vagy atomfegyvereket felismerő technikákat. "Nem csökken az éberségünk" - mondta az elnök, hozzátéve, hogy fel kell készülni a legrosszabbra.