Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bevándorlók a barcelonai katedrálisban

2004.06.06. 14:07
Több száz illegális bevándorlót távolított el a spanyol rendőrség a barcelonai katedrálisból.
A katalán főváros világhírű székesegyházát a rendőrség szerint hatszáz, egy polgárjogi szervezet szerint viszont ezer illegális bevándorló szállta meg szombat este. A főként pakisztáni bevándorlók akciójukkal azt szerették volna elérni, hogy a spanyol hatóságok feltételek nélkül rendezzék jogi helyzetüket Spanyolországban.

A templomfoglalók eltávolítása a rendőrség szerint "incidensek nélkül, békés módon" történt, míg a bevándorlók jogaiért küzdő szervezet erőszak alkalmazását vetette a hatóságok szemére.

Barcelonában mintegy 200 ezer, egész Spanyolországban pedig közel egymillió illegális bevándorló van. Ezeknek az embereknek a jogi helyzetét szeretné rendezni az a spanyol polgárjogi szervezet, amely szombaton felvonulást és nagygyűlést rendezett Barcelonában.

A felvonulás érintette a barcelonai katedrális terét is, s ekkor sokan behatoltak a székesegyházba. A behatolók egy része később önként távozott, de több százan úgy döntöttek, hogy maradnak, amíg követeléseiket nem teljesítik.

Ezzel egy időben mintegy száz ember szállta meg a barcelonai Pi templomot is, ahol három évvel ezelőtt több tucatnyi illegális bevándorló zárkózott be hetekre. A Pi templomból vasárnap hajnalban önként távoztak az illegális bevándorlók.