Klaudia
-4 °C
2 °C

Nauru nem fogadja be az erőszakosan kitelepített menekülteket

2001.10.02. 11:26
A csendes-óceáni miniállam, Nauru megtagadta, hogy befogadja azokat a menekülteket, akiket ausztrál katonák erőszakkal kényszerítettek a szigetországba. A 217 menekült megtagadta a Manoora hadihajóról való kiszállást, mert ők eredetileg azt szerették volna, hogy Ausztrália fogadja be őket. Az indonéz partoknál hajótörést szenvedett hajó utasainak kálváriája augusztus vége óta tart.
A tenyérnyi sziget, Nauru vezetése kedden megtagadta, hogy befogadja azokat a menekülteket, akiket az ausztrál hadsereg erőszakkal kényszerített le a Manoora hadihajóról a szigetország menekültközpontjába. Peter Reith ausztrál védelmi miniszter hétfőn engedélyezte a katonáknak, hogy erőszakkal szállítsák le a hajóról azt a 12 személyt, akik feltehetően a menekültek vezetői. Philip Ruddock bevándorlási miniszter kedden bejelentette, hogy a katonák parancsot kaptak a többi menekült eltávolítására is. Ugyanakkor a naurui kormány kérte az akció leállítását, mondván, nem akarnak befogadni akaratuk ellenére odaszállított embereket.

A menekültek inkább Ausztráliában szeretnének lenni

A kiszállást megtagadó 217 - elsősorban palesztin és iraki - menekült ragaszkodott ahhoz, hogy a hadihajón maradjanak, tiltakozásul az ellen, hogy Ausztrália nem fogadta be őket. A menekültek eredeti úticélja ugyanis a kontinensnyi ország volt, ám az ausztrál kormány nem fogadta be őket. Naurun kívül Új-Zéland is befogadott menekülteket: az első 70 fős csoport szeptember 26-án repült az országba Naururól, a következő 80 menekültet a tervek szerint kedden szállítanák az országba.

Egy hajótöréssel kezdődött

Mint ismertes augusztus 26-án a norvég Tampa hajó közel ötszáz menekültet mentett ki egy Indonézia partjai közelében elsüllyedt kompról. A menekültek arra kényszeríttették a norvég hajó kapitányát, hogy a Karácsony-sziget felé hajózzon. Az ausztrál hatóságok azonban nem fogadták be a menekülteket, hanem az erőteljes nemzetközi nyomásnak ellenállva Nauru szigetére és Új-Zélandra szállítatták őket.

Emberjogi csoportok pert is indítottak az ausztrál állam ellen, mondván, ha ausztrál felségterületre - a Karácsony-szigetek - értek a menekültek, a nemzetközi jog szerint be kellett volna őket fogadni. A bíróság azonban az ausztrál állam javára döntött: a kormány jogszerűen járt el.