Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szigorítaná a bevándorlási törvényt a német kormány

2006.01.08. 12:52
A németországi török közösség elnöke szerint a korhatár 21 évre emelése nem akadályozza meg a kényszerházasságok intézményét, ellenben akadálya lesz a családegyesítésre vonatkozó alkotmányos jog érvényesülésének. A kormány szóvivője elmondta, európai uniós irányelv is kötelez ezekre az intézkedésekre.
A német kormány kezdeményezi a bevándorlási törvény szigorítását - erősítette meg a hét végén a belügyminisztérium szóvivője a Der Spiegel folyóirat ilyen értelmű jelentését. A németországi török közösség vezetője alkotmányjogi kifogásokat fogalmazott meg a törvény tervezett szigorításával szemben.

Csak 21 éven felülieknek

A szigorítás értelmében egy bevándorló házastársa csak akkor kaphat tartózkodási engedélyt családegyesítés címén, ha betöltötte már a 21. életévét. A kormány szerint ez az intézkedés azt a célt szolgálja, hogy elejét vegyék német földön a kényszerházasságoknak, illetve védjék a fiatal külföldieket (elsősorban lányokat) a kényszerházasság intézményétől.

Ha családegyesítés címén kérnek tartózkodási engedélyt a Németországban élő külföldi házastársa számára, a tervezet szerint azt is meg kell majd vizsgálni, hogy nem látszatházasságról van-e szó. Ha bizonyítható, hogy igen, akkor kifejezetten tilos lesz az engedély kiadása. E szigorítással a kormány indoklása szerint a prostitúcióra kényszerítést próbálják akadályozni.

A tartózkodási engedélyért folyamodó bevándorlók az illetékes hatóság kívánságára kötelesek lesznek digitális fényképet benyújtani magukról. Ezeket a fényképeket az országban élő külföldiek központi nyilvántartásában őrzik majd, s a rendőrség, valamint az igazságügyi szervek online hozzáférést kapnak ehhez az adattárhoz, hogy könnyebb legyen számukra a kérelmezők azonosítása.

A kényszerházasságok ellen

A szóvivő szerint tizenegy európai uniós irányelv is kötelezi a kormányt ezekre az intézkedésekre. Az európai integrációs szervezet ugyanis egységesíteni kívánja a tagállamok bevándorlással kapcsolatos jogrendjének központi elemeit. Mivel néhány irányelv valóra váltásának határideje már ősszel lejár, nyárig el kellene fogadni a tervezett törvénymódosítást - mondta a szóvivő.

A kényszerházasság intézménye, amelyre a kormány egyebek között hivatkozik a törvény szigorításának indoklásában, főként a török közösség körében fordul elő. Szülők gyakran megállapodnak leányuk férjhez adásáról a leány megkérdezése nélkül. Az így férjhez kényszerített fiatal nőket, gyakran kamaszlányokat szigorúan őrzi saját családja és a férj családja, nehogy megszökhessen a kényszerű házas kötelékből.

A németországi török közösség elnöke, Kenan Kolat szerint a korhatár 21 évre emelése nem akadályozza meg a kényszerházasságok intézményét, ellenben akadálya lesz a családegyesítésre vonatkozó alkotmányos jog érvényesülésének. A kényszerházasság intézménye ellen nem a törvény szigorításával, hanem széles körű társadalmi vitával lehet fellépni - mondta vasárnap, a tervezett szigorítás hírére reagálva Kolat.

Egyúttal sérelmezte azt a tervezett törvénycikket is, amely még a beutazás előtt megkövetelné a német nyelv ismeretének bizonyítását a családegyesítés címén németországi tartózkodási engedélyt kérelmező személytől.