2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Vízumlázadás Ausztráliában

2001.12.18. 11:04
Ázsiai bevándorlók egy része fellázadt egy dél-ausztráliai táborban: a kitört zavargásban tizenöt épületet felgyújtottak, ötöt szétvertek. A bevándorlók vízumot kértek, a hatóságok szerint a tüntetés nem fogja felgyorsítani az ügyintézést. Az ausztrál kontinensen már másfél éve nem volt hasonló megmozdulás.

A dél-ausztráliai Woomera táborban tartott ázsiai bevándorlók nagy része kedden fellázadt: a zavargásban tizenöt épületet felgyújtottak, ötöt szétvertek. A táborban elég nehéz körülmények között tartott bevándorlók a "vízum, vízum" szavakat kiabálva láttak neki a rombolásnak. A bevándorlók kérelmük minél hamarabbi elbírálását követelték, miután az ausztrál hatóságok sokszor évekig elhúzzák az ügyük intézését.

Gázpalackot robbantottak

Egy szemtanú szerint a tábor lakói hétfőn este lázadtak fel, amikor több gázpalackot is felrobbantottak. Később kövekkel dobálták meg az épületek, ablakokat törtek ki, gyújtogatni kezdtek. A 946 táborlakó közül egy sem sebesült meg, a hatóságok tizenöt rendőrt gázmérgezéssel kezelnek. A hatóságok szerint a bevándorlók több százezer dolláros kárt okoztak, többek között egy étkezdét és számítógépes irodát törtek össze.

Az ausztrál bevándorlási miniszter, Daryl Williams szerint a bevándorlók mélységesen tévednek, ha azt hiszik, épületek felgyújtásával máris vízumhoz juthatnak.

Hat hasonló tábor van az országban

Az országban hat olyan tábor van, ahol az illegális bevándorlókat helyezik el kérelmük elbírálásáig. Az ügyintézés átlagosan öt évig tart, miután sokan személyazonossági nélkül érkeznek a kontinensre. A szigorított ausztrál bevándorlási törvények alapján az utóbbi időben az illegális bevándorlókat nem fogadják be, hanem más országoknak adják át őket.