Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Lehallgató­készülékekkel az illegális bevándorlás ellen

2001.09.19. 16:40
Hőérzékelőket, akusztikus lehallgatókészülékeket, biztonsági kamerákat, átvilágító eszközöket és más hi-tech felszereléseket vetnek be Anglia és Franciaország területén az illegális bevándorlás visszaszorításáért és a már Angliában illegálisan tartózkodók kitoloncolásáért folytatott harcban - állapodott meg David Blunkett Nagy-Britannia belügyminisztere Franciaország illetékes vezetőivel.
David Blunkett Nagy-Britannia belügyminisztere a BBC Rádió műsorában elmondta: illegális bevándorlók tömegei érkeznek folyamatosan Angliába. "Ezt sem mi, sem Franciaország nem akarja. Megegyeztünk, hogy közösen kell tennünk valamit a határátkelés szabályozása érdekében."

Új hi-tech eszközök a repülőtereken

Hőérzékelőket, akusztikus lehallgatókészülékeket, biztonsági kamerákat, átvilágító eszközöket és más hi-tech felszereléseket vetnek be. A Heathrow repülőteret újabb biztonsági kamerákkal és a már felsorolt egyéb biztonságtechnikai eszközökkel szerelik fel a beérkező járatok utasainak hatékonyabb kezelésére. A belügyminiszter elmondta, az új felszerelések bevezetésének kettős célja van: azon személyek leleplezése, akik okmányaikat megrongálják, hogy hamis történetekkel állhassanak elő útlevelük ellnőrzése során, illetve, hogy még nagyobb biztonságot érjenek el.

Hasonló intézkedések várhatók a La Manche csatorna minkét oldalán is. A francia partoknál további 50 brit bevándorlási tisztviselő áll munkába, a doveri alkalmazottak pedig öt új mobil kutatóeszközzel gazdagodva végezhetik az utasok ellenőrzését. De nemcsak az új érkezőket kívánják hatékonyabb ellenőrzés alá vonni, az új célkitűzések között szerepel havonta 2500 illegálisan Nagy-Britanniában tartózkodó személy országból való kitoloncolása is.

Bírság bevezetése

A belügyminiszter továbbá tervezi, hogy 817 000 forintnak megfelelő büntetést ró ki az Eurotunnelre, a La Manche csatorna vonatait üzemeltető társaságra minden, az Eurotunnel vonatain érkező illegális határátlépő miatt.

Az Eurotunel képviselői ezt felháborítónak tartják, és kampányba kezdtek a büntetések bevezetése ellen. Elmondták, már így is milliókat költenek biztonsági intézkedésekre Anglia jelenlegi hibás bevándorlási törvényei miatt.

Ők tehát Nagy-Britannia bevándorlási törvényeit teszik felelőssé a menedkéjogért folyamodók és illegális határátlépők áradata miatt. Szerintük "a törvények hibásak, Nagy-Britanniának az európai uniós törvényekhez kellene igazítania bevándorlási politikáját, hogy ne váljon az illegális bevándorlók könnyűnek vélt célpontjává".