Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyelőre nem adja ki Japán Bobby Fischert

2004.09.08. 11:48
Még hónapokig Japánban maradhat Bobby Fischer. Az illetékes japán bíróság állásfoglalása szerint a Jugoszlávia elleni nemzetközi szankciók megsértésével vádolt sakknagymesternek jogában áll az országban megvárni a kiadatásáról hozott döntés fellebbviteli tárgyalását.
Egyelőre nem adják ki Bobby Fischert az Egyesült Államoknak a japán hatóságok, jelentette a BBC. Az illetékes japán bíróság elfogadta a Jugoszlávia elleni amerikai és nemzetközi szankciók megsértésével vádolt egykori sakkvilágbajnok érvelését, miszerint a kiadatási döntés fellebbviteli tárgyalásáig nem adható ki az amerikai hatóságoknak.

A fellebbviteli tárgyalás hónapokig is elhúzódhat, írja a BBC.

Korszakos zseni, üldözési mániával

A tizenötéves korában már nemzetközi nagymester Fischer 1972-ben a szovjet Bosrisz Szpaszkij ellenében hódította el a világbajnokságot. Címétől 1975-ben fosztották meg, miután nem volt hajlandó megküzdeni kihívójával. Az időközben heves üldözési mániát kifejlesztő, zsidósága ellenére harcos antiszemita Fischer majd két évtizedre eltűnt a nyilvánosság elől, hogy 1992-ben a horvátországi agressziója miatt nemzetközi elszigeteléssel büntetett Jugoszláviában játssza újra a húsz évvel korábbi nagydöntőt Szpaszkijjal.

A mérkőzés megnyeréséért hárommillió dollárt kapott, ezzel az amerikai igazságügyi minisztérium szerint megsértette a nemzetközi szankciók a Jugoszláviával történő üzletelést tiltó szabályait. Fischer újra önkéntes száműzetésbe vonult, ideje nagy részét olyan országokban - többek között a kilencvenes évek közepén egy ideig Magyarországon - töltötte, melyeknek nem volt kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal.

Harminc éve bujkál

A legutóbbi három évben Japánban élt észrevétlenül, még külföldi utazásokat is bonyolított. Fischert végül a nyáron fogták el, amikor időközben bevont amerikai útlevelével a Fülöp-szigetekre próbált utazni. A japán hatóságok elfogadták az amerikai kiadatási kérelmet, bár Fischer az amerikai állampolgárságáról is lemondott.

A döntés ellen fellebbezést nyújtott be, ám az illetékes japán bíróság minapi döntéséig úgy nézett ki, ennek ellenére is kiadják.