Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Mint a tévéostromkor

2008.02.22. 14:48
A belgrádi rendőrség annyira volt felkészülve egy zavargásra, mint budapesti kollégáik a 2006. szeptemberi tévéostromra. A szemtanúk beszámolói és a tévéfelvételek szerint tétlenül nézték végig a török és az amerikai követségnél történteket.

Bár a szerb média egyelőre még csak a hivatalos rendőrségi közleményekből és pártnyilatkozatokból dolgozik, a bloggertársadalom már megkezdte a csütörtöki zavargások kritikai elemzését. Többek, például a B92 weboldalán blogoló Goran Miletic, a svéd Helsinki Bizottság egykori munkatársa is, már a rendőrség hibáiról beszélnek.

A szemtanúk beszámolói és a videofelvételek alapján nyilvánvaló, hogy bár az előzetes bejelentések is Szerbia valaha volt legnagyobb tüntetéséről szóltak, a rendőrséget teljesen felkészületlenül érték a történtek.

A zavargások fél hatkor kezdődtek, a török nagykövetségnél. A felvételen csak az látszik, hogy egy randalírozó teljes nyugalomban mászhatott fel az épületre, hogy letépje Törökország zászlaját. Miletic beszámolója szerint a követség épületét a tüntető menet elhaladásakor csak négy járőr biztosította, de ők se túl intenzíven, egy ideig tétlenűl nézték, ahogy a randalírozók kövekkel dobálják az épületet, utána is csak lebeszélni próbálták őket.

Zavartalan zavargás a török nagykövetségnél

Ennél is meglepőbb, hogy a török nagykövetséget ért támadás után az amerikai nagykövetség épületét sem biztosították. A felvételeken látszik, hogy egy száz-kétszáz fős csoport zavartalanul dobálhatja petárdákkal és kövekkel az épületet, miközben a rendőrök mintha inkább a szomszédos épületet biztosítanák, a közbeavatkozásnak meg a szándékát sem mutatják.

A rendőrök az amerikai követségnél is nézők maradtak

A bloggerek beszámolói szerint a hatóságok már rég arról beszéltek, hogy helyreállt a rend, amikor a városban a randalírozók még tévéstábokat kergettek.

Oszlatás ímmel-ámmal

Miletic még a politikai elit álságos nyilatkozataira is kitér, például a tüntetéstől amúgy elhatárolódó Boris Tadic elnök Demokrata Pártjának frazeológiájára, miszerint "harcolunk Koszovóért", illetve "nem adjuk fel Koszovót". Megemlíthetnénk még a tüntetést szervező Szerb Radikális Párt főtitkárának a tüntetés előtt tett nyilatkozatát is. "Nem szabad ablakokat törni, nem szabad köveket dobálni, nem szabad verekedni. Tudjuk, hogy nehéz lesz, de nekünk most az a legfontosabb, hogy a világnak azt a képet sugározzuk, hogy bár nem nyugszunk bele Koszovó elvesztésébe, érett, demokratikus nép vagyunk."

Vojislav Kostunica miniszterelnök meg a csütörtökön történtekből arra a következtetésre jutott, hogy "a nép, különösen a fiatalok bebizonyították, hogy a jog, az igazság és a szabadság pártján áll".