Bagdad győzelmét ünnepli az iraki sajtó

2003.02.16. 11:54
A központi lap és az uralkodó párt lapja is fényes győzelemként ünnepelte a világszerte rendezett béketüntetéseket: az amerikai agresszor kudarcot vallott, míg Huszeinék új forgatókönyvekkel készülnek a közelgő arab csúcsra.
Az Egyesült Államok fölött aratott "győzelemként" ünnepelte vasárnap az iraki sajtó a világszerte tartott hétvégi béketüntetéseket, amelyek résztvevői tiltakoznak az Irak ellen tervezett háború ellen.

Amerika elszigetelődött

"A világ négy táján milliók adtak hangot haragjuknak és annak, hogy teljes mértékben elutasítják az Egyesült Államok agresszióját Irak ellen - hangsúlyozta címoldalán az al-Dzsumhúríja. - E tüntetések jelszavai és céljai Irak győzelmét és az Egyesült Államok elszigetelődését fejezték ki."

A kormánylap szerint az amerikai elszigetelődés érzékelhető volt már az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén is. Az ülés résztvevői meghallgatták az ENSZ-fegyverzetellenőröket vezető Hans Blix és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója Mohamed el-Baradei beszámolóját, akik szerint Bagdad előrelépést tett a leszerelés terén, de még nagyobb átláthatóságról kell tanúbizonyságot tennie - utalt rá az AFP.

Túllépnének a múlt forgatókönyvein

"A nemzetközi sajtó rámutat az Egyesült Államok növekvő elszigetelődésére, az Irak elleni amerikai fenyegetések valódi céljaira, s a feltételezett tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos hazugságokra" - írta az al-Dzsumhúríja.

Az Irakban hatalmon lévő Baasz Párt szócsöve, az asz-Szaura szerint "az amerikai kormányzat kudarcot vallott, s a BT-ülés vereséget mért az Egyesült Államok agressziós logikájára a világ polgárainak közösségével szemben". A lap első oldalán fotókat közöl a londoni, berlini, kairói és damaszkuszi tüntetésekről, a február végére tervezett csúcstalálkozóra készülő arab országokat pedig olyan közös álláspont elfogadására szólítja fel, amellyel "túlléphetünk a múlt forgatókönyvein".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek