Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Harmincan haltak meg iraki robbantásokban

2008.11.10. 12:31
Legkevesebb 28 halottja és több mint hatvan sebesültje volt két pokolgépes merényletnek, amelyet hétfőn követtek el Bagdadban egyazon helyszínen. Történt még egy öngyilkos merénylet az ország északi részén is, ahol egy kamaszlány robbantotta fel magát, kioltva négy ember életét.

A két bagdadi merénylet a reggeli csúcsforgalom idején történt a főváros északi részében, a jobbára síiták lakta Kaszra negyedében. A rendőrség szerint az első detonációt egy gépkocsiban elhelyezett pokolgép okozta. A második robbanást egy öngyilkos merénylő hajtotta végre: levegőbe röpítette magát az autója köréje gyűlt tömegben.

A robbanások nyomai

A legfrissebb rendőrségi jelentések szerint legkevesebb 28 halálos áldozata volt a két robbantásnak, a sebesültek száma pedig 68. A rendőrség szerint az első detonáció megrongált egy iskolabuszt, amely lányokat szállított iskolába. Az iraki védelmi minisztérium szerint a halálos áldozatok között van három nő, öt gyerek és három rendőr, megsebesült hét rendőr, négy katona, öt nő és tíz gyerek. Ez volt az elmúlt hónapok legsúlyosabb robbantássorozata Irakban.

Nem sokkal a bagdadi merénylet után érkezett a hír egy öngyilkos merényletről a Bagdadtól északra fekvő, erőszak sújtotta Dijála tartományban. A rendőrség szerint egy 13 éves kamaszlány robbantotta fel magát az Egyesült Államok támogatását élvező, Szahva nevű terrorellenes milícia ellenőrzőpontjánál Baakúba városában. A merényletben négy ember meghalt, 18 megsebesült.

Az amerikai erők szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szunnita fegyveresei egyre gyakrabban alkalmaznak nőket, gyakorta tizenéves lányokat, hogy öngyilkos merényletekkel megakadályozzák a biztonsági ellenőrzéseket. Az önpusztításra vállalkozó nők között nem ritkák azok, akik elveszítették férfi hozzátartozójukat, s ezért könnyebben rávehetők öngyilkos merényletekre.

Az al-Kaida és a vele szövetséges csoportok kiszorultak Irak sok szegletéből, miután a helyi szunnita arab törzsek szembeszegültek velük. A szélsőségesek most az ország északi részén fekvő erdős hegyvidéken építik ki állásaikat, és gyakran támadják az Egyesült Államok által támogatott csoportok őrjáratait.

Az elmúlt évben jelentős mértékben csökkent Irakban az erőszakos cselekmények száma, s nincs már olyan fegyveres csoport, amely képes lenne béklyóban tartani teljes városokat és falvakat. Polgári és katonai célpontok ellen ugyanakkor napi rendszerességgel követnek el pokolgépes támadásokat, de a hétfőihez hasonló súlyos esetek ritkák.  • Vennék
  • Hírek