Olivér
4 °C
8 °C

Rendkívüli állapot Bangkokban

2008.09.02. 06:09
Rendkívüli állapotot léptetett életbe a thaiföldi kormány az ország fővárosában kedden, néhány órával azután, hogy a városban összecsaptak egymással kormánypárti és ellenzéki tüntetők. A televíziókban és a rádiókban felolvasott rendelet értelmében az öt fősnél nagyobb nyilvános gyűléseket feloszlatják. A katonaságot felhatalmazták rendfenntartó feladatok ellátására, és korlátozható a helyzetről szóló, "pánikkeltő vagy erőszakra felbujtó" hírek közzététele.

Helyi idő szerint hajnalban, az ellenzéki tüntetők által múlt kedden megszállt kormánypalota közelében botokkal, csúzlikkal és más rögtönzött fegyverekkel felszerelkezett kormánypárti és ellenzéki tüntetők estek egymásnak, és legkevesebb egy lövés is dördült.

Az összetűzésben egy ember meghalt, legkevesebb 35 megsérült. A rendkívüli állapot kihirdetését követően a kormány épülete körül több száz rendőr és katona sorakozott fel. A kormányellenes tüntetők vezetője közölte, hogy nem hajlandók távozni, és arra buzdította a lakosságot, hogy minél többen csatlakozzanak a kormány távozását követelő megmozdulásukhoz.

Képek a tüntetésről

Az ellenzéki tüntetést a jobboldali üzletemberekből, egyetemi tanárokból és monarchistákból szerveződött Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) nevű párt vezeti. A PAD azért követeli Szamak Szundaravedzs miniszterelnök távozását, mert azt tartják róla, hogy a 2006-ban megbuktatott Thakszin Sinavatra volt kormányfő bábja, hogy akadályozza Sinavatra ellen korrupciós vádakkal folyó vizsgálatot, valamint hogy a saját érdeke szerint akarja megváltoztatni az alkotmányt.

A thaiföldi választási bizottság kedden a Szamak Szundaravedzs miniszterelnök vezette kormánypárt feloszlatását javasolta a legfelsőbb bíróságnak, mert a testület szerint a párt csalt a tavaly decemberi parlamenti választásokon. Az öttagú bizottság egyhangúlag szavazta meg a Népi Erő Pártja feloszlatását - közölte Szumat Uppaniszakorn, az egyik tag. Mint mondta, vádjuk szerint a párt szavazatokat vásárolt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?