Eleonóra
-1 °C
2 °C

Testőrök lötték le a baglani merénylet áldozatait?

2007.11.19. 15:04
Egy belső ENSZ-jelentés szerint a magyar ellenőrzésű Baglan tartományban november 6-án elkövetett öngyilkos merénylet után a helyszínen tartózkodó afgán képviselők testőrei szándékosan a tömegbe lőttek. A feltételezés szerint a főként gyerek áldozatok többsége túlélte a robbantást és a lövések következtében vesztette életét.

Számos gyerek életét is kioltva szándékosan és megkülönböztetés nélkül a civilek közé lőttek afgán parlamenti képviselők testőrei közvetlenül egy merénylet után a magyar ellenőrzésű Baglan tartományban november elején - szerepel egy belső ENSZ-jelentésben, amelyet az AP tett közzé hétfőn. A dokumentum szerint nincs bizonyíték arra, hogy a hatóságok megpróbálták volna azonosítani vagy felelősségre vonni a november 6-i lövöldözés felelőseit.

A jelentés megállapításai szerint a Puli-Humri közelében - a magyar tartományi újjáépítési csoport táborának térségében - egy téglagyár avatásánál elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén talált halottak akár kétharmadának is a testőrök vaktában leadott lövései olthatták ki az életét. Hozzáteszik ugyanakkor azt is, hogy egyes becslések jóval kevesebbre teszik a lövöldözés halottjainak számát. "Tény, hogy egy csoport felfegyverzett férfi szándékosan és válogatás nélkül a fegyvertelen, rájuk semmiféle veszélyt nem jelentő civilek közé lőtt" - szögezik le a szerzők.

Adrian Edwards, a világszervezet afganisztáni szóvivője megerősítette, hogy a jelentés hiteles, de hozzátette, hogy az csak egy a szervezeten belül az esettel kapcsolatban megfogalmazott számos nézőpont közül.

A hivatalos afgán mérleg szerint az öngyilkos robbantásos merényletben 77-en haltak meg, köztük ötvenkilenc - 8 és 18 év közötti - gyermek és öt tanító, valamint hat parlamenti képviselő és öt testőr is.