Szilvia
5 °C
16 °C

Százhúsz halott egy bagdadi robbantásban

2007.02.03. 16:47
Robbanószerrel megrakott teherautó robbant Bagdadban szombaton a délutáni órákban. A merényletben az első jelentések szerint több mint százhúsz ember meghalt, és legalább kétszázan megsebesültek.

Legalább 120 ember meghalt és 200 megsebesült szombaton egy Bagdad központjában fekvő piac közelében, ahol öngyilkos merénylő repítette levegőbe robbanószerrel megrakott teherautóját – közölték iraki rendőrségi források. Egy teherautóba rejtett pokolgép robbant fel nem messze a Szadríja piactól, Bagdad egyik, többségében síiták lakta belvárosi negyedében, a Tigris folyó keleti partján. Az élelmiszerekkel megrakott járművet egy terrorista vezette.

A nagy erejű detonációt követően sűrű fehér füstoszlop emelkedett a levegőbe – jelentették helyszíni tudósítók. A merényletet a kora délutáni órákban követték el a forgalmas szabadtéri piacon. A robbanásban számos stand és bolt romba dőlt. A környező kórházakat elárasztották a sebesültek.


Tekintse meg képeinket!

Ez volt a legvéresebb merénylet Bagdadban január 22. óta, amikor két autóbomba robbant fel néhány másodperces eltéréssel a haradzsi bolhapiac szomszédságában, a Tigris keleti partján fekvő Báb as-Sarki negyedben. Az akkori merényletben 88 ember vesztette életét és 160 sebesült meg.

Az utóbbi időkben megszaporodtak a kereskedelmi célpontok elleni merényletek az iraki fővárosban, mert a lázadók támadásaikban igyekeznek a lehető legtöbb áldozatot szedni az amerikai és az iraki biztonsági erők néhány héten belül esedékes közös tisztogató hadműveletei előtt. Az ENSZ adatai szerint tavaly több mint 16800 polgári személyt gyilkoltak meg az iraki fővárosban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?