Mátyás
-6 °C
1 °C

Be kell mutatni az amerikai kínzások képeit

2005.09.30. 12:41
"Egy nemzetet nem lehet zsarolni" - jelentette ki Alvin Hellerstein. A szövetségi bíró döntése szerint nyilvánosságra kell hozni az abu-grébi kínzások képi dokumentációját. A Pentagon szerint ez rombolja a terrorizmus elleni harcot.

Nyilvánosságra kell hoznia a Pentagonnak az abu-grébi börtönben elkövetett kínzásokról készült 74 fotót és három videót, döntött az ügyben eljáró szövetségi bíró. Alvin Hellerstein bíró elvetette a hadvezetés érvelését, miszerint a képek felhergelhetik a terroristákat.

"A terroristáknak nincs szüksége indokra a barbarizmushoz", ugyanakkor a képek titkosítása lehetőséget ad a zsarolásra, indokolta döntését Hellerstein. A Pentagon megfellebbezte az ítéletet, így a képek egyelőre nem kerülnek nyilvánosságra, jelentette az AP.

John Abizaid tábornok, a hadsereg Középső Parancsnokságának vezetője szerint a bíróság döntése alááshatja a terror elleni harcot. "Újra csak feltépjük a sebeket, a képek publikálásával azt a látszatot keltjük, mintha még mindig kínzások zajlanának Irakban" - nyilatkozta az AP-nek.

Hellerstein szerint azonban "a nemzetnek nem szabad meghajolnia a zsarolás előtt". Véleménye szerint a képek közlésének joga része azoknak a szabadságjogoknak, amiért az Egyesült Államok Irakban is harcol.

A képek közléséért folytatott pert kezdeményező Amerikai Szabadságjogi Unió (ACLU) történelmi jelentőségűnek ítélte Hellerstein döntését. A szervezet szerint a kínzások szisztematikusak voltak.

Az amerikai kormány pont ezt tagadva kérte a képek titkosítását. Érveik szerint a képeket az ellenség propagandacélokra használhatja, azt a látszatot keltve, hogy az ábrázolt kínzások az amerikaiak arabokkal szembeni alaphozzáállását jellemzik, írja az AP.

A börtönbeli kínzások teljes képi dokumentációjának nyilvánosságra kerülése újra szégyent hozhat az ügyet eleinte felszínesen kezelő, és azóta is csak a kiskatonákat megrendszabályozó hadvezetésre is.