Auguszta
-3 °C
2 °C

Kényszerleszállás közben zuhant le az amerikai helikopter

2004.01.08. 15:02
Fallúdzsától délre kilenc amerikai katona lelte halálát abban a szállítóhelikopterben, amely eddig ismeretlen okból kényszerleszállás közben a földbe csapódott. A Bagdadhoz közeli várost az iraki ellenállás egyik központjaként tartják számon.
A CNN híradása szerint kilenc amerikai katona életét veszítette, amikor helyi idő szerint délután kettőkor kényszerleszállás közben lezuhant az amerikai hadsereg egyik Black Hawk típusú szállítóhelikoptere Fallúdzsától délre.

Az első információk szerint a szerencsétlenségben odaveszett a gép négyfős személyzete és a fedélzeten utazó katonák. A hadsereg szóvivője elmondta, hogy a helikopter orvosi mentőakcióban vett részt, de egyelőre nem tudni, mi okozta a tragédiát. Különböző hírforrások egybehangzóan utalnak arra, hogy feltehetőleg iraki ellenállók lőtték le a gépet, a Bagdadtól 55 kilométerre található Fallúdzsa ugyanis az amerikai megszállók elleni iraki mozgalom egyik központjának számít.

Az utóbbi hónapokban több amerikai helikoptert is lelőttek iraki gerillák, legutóbb január másodikán zuhant le ugyancsak Fallúdzsa közelében egy OH-58 Delta Kiowa típusú katonai gép, akkor egy katona veszítette életét a gerillák támadásában. Novemberben tizenhét katona halt meg, amikor Moszul közelében lelőttek két Black Hawk helikoptert az iraki ellenállók, Tikritnél pedig hat halálos áldozata volt a szintén Black Hawk.ot ért támadásnak.

A Pentagon jelentése szerint 2003 május elseje óta - amikor George W. Bush amerikai elnök bejelentette az iraki hadműveletek végét - 346 amerikai halt meg Irakban.