Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Baloldali terroristák gyilkolhatták meg az olasz kormánytanácsadót

2002.03.20. 14:14
Baloldali terroristák gyilkolhatták meg kedden Marco Biagit, a munkaügyi minisztérium tanácsadóját - vélik rendőrségi források. A tanácsadót a munkaügyi reformtervezet vitája előtt érte a támadás. Biagi halálának napján jelent meg egy gazdasági napilapnak adott nyilatkozata, amiben a reform szükségszerűségéről beszélt.
Baloldali terroristák után nyomoznak a hatóságok Marco Biagi, az olasz munkaügyi minisztérium egyik fő tanácsadójának gyilkossági ügyében. Biagit kedd este lőtte le két ismeretlen bolognai lakása előtt. Egyelőre még senki nem vállalta a felelőséget az akcióért. A gyilkosság hírére reagálva Silvio Berlusconi miniszterelnök a kormánya munkaügyi reformtervezetét körbevevő gyűlöletről beszélt.

A Vörös Brigádok jele volt az ajtóra festve

A rendőrségi források az ANSA hírügynökségnek nyilatkozva elmondták: Biagit a leadott négy lövés közül kettő találta el. Támadói motorbiciklin menekültek el. A rendőrség szakértői most azt a Vörös Brigádok ötágú csillagát ábrázoló graffitit vizsgálják, amit Biagi lakásának ajtajára festve találtak.

Három évvel ezelőt egy magát Új Vörös Brigádoknak nevező terrorista csoport vállalta a felelősséget egy másik minisztériumi tanácsadó, Massimo D'Antona meggyilkolásáért. D'Antona támadóit azóta sem sikerült elfogni. Biagi meggyilkolását azonnal politikai szerepvállalásához kötik, tekintve, hogy hamarosan sor kerül az ellentmondásos munkapiaci reformtervezet parlamenti vitájára.

Enyhíteni akarta a szabályozást

Biagi, D'Antonához hasonlóan, enyhíteni kívánta az ország szigorú munkajogi szabályozását. A reformtervezetet erősen kritizálták a szakszervezetek és a baloldali pártok. Ennek ellenére a szakszervezetek két órás általános sztrájkot hirdettek szerdára a gyilkosság elleni tiltakozásul.

Nyilatkozat reggel

Biagi meggyilkolásának napján jelent meg egy interjú a tanácsadóval az Il Sole 24 Ore című gazdasági napilapban, amiben Biagi kifejtette: a reform mindenképpen szükséges az olasz nemzetgazdaság versenyképességének fenntartásához. A meggyilkolt tanácsadó Romano Prodi, az Európai Bizottság jelenlegi elnökének közeli barátja volt. Prodi miniszterelnöksége idején a munkaügyi minisztérium munkatársaként dolgozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!