Gusztáv
3 °C
7 °C

Felvonókat rak a biciklisek alá Brüsszel

2008.05.08. 14:05
A dugók felszámolására biciklisbarát várossá akar válni Brüsszel. Kerékpárutakat, tárolókat, és a sífelvonóhoz hasonló biciklis felvonókat építenek a belga fővárosban. A kerékpáros közlekedés részesedése jelenleg 4 százalék, ezt az arányt 2015-ig 15 százalékra akarják növelni.

Új kerékpárutakkal, biciklitárolókkal és a síliftekhez hasonló kerékpáros felvonókkal készül a dugók felszámolására a brüsszeli városvezetés.

A belga fővárosban nemzetközi kerékpáros várostervezési konferenciát is rendeznek jövőre. A kétévente megtartott Velo-City hatására a korábbi helyszíneken, Párizsban például vagy Münchenben nagyszabású fejlesztések indultak. A szervezők a brüsszeli rendezvénytől is azt remélik, hogy segít társadalmi és politikai támogatást szerezni a városi kerékpározás ügyének.

"Brüsszel Európa fővárosa, a kerékpározásnak viszont egyáltalán nem a fővárosa. Ezen változtatni kell" - nyilatkozott Pascal Smet, a brüsszeli regionális kormány mobilitásért felelős minisztere a Velo-City 2009 konferencia sajtótájékoztatóján. "Évtizedekig az autózás volt a közlekedés támogatott formája. Azt akarjuk, hogy a konferencia fordulópont legyen a közvélemény és a politikusok számára egyaránt" - mondta a miniszter, akinek egyébként nincs autója és mindenhová kerékpárral jár.

Smet minisztériuma nemrég bevezetett egy új intézményt, az autómentes vasárnapot, amikor a gyalogosok, biciklisek, görkorisok és gördeszkások vehetik birtokba az utakat a város határán belüli autópálya-szakaszokkal együtt. A kerékpárosok újabban az egyirányú utcákban is tekerhetnek mindkét irányban, a belvárosban jelképes összegért lehet biciklit kölcsönözni, az autósok pedig ingyen busz-, metró- és villamosbérletet kapnak, ha leadják a kocsijuk rendszámtábláját.

A tervek szerint a konferencia kezdetéig több kilométer új kerékpárutat és számos bicikligarázst építenek, amelyekben havi helybérleti díj ellenében lehet majd tárolni a kerékpárokat, és biciklislifteket is telepítenek majd a dimbes-dombos városban.

A durván egymillió lakosú Brüsszelben jelenleg 4 százalék a kerékpározás részesedése a városi közlekedésben. Londonban és Párizsban ez az arány 6 százalék, Amszterdamban 35, egy belga városban, a Brüsszeltől alig 50 kilométerre fekvő Bruges-ben pedig 55 százalék.

A brüsszeli városvezetés célja, hogy 2015-ben már 15 százalék legyen kerékpáron megtett utak aránya, a kerékpárút hálózat hosszát pedig 100-ról 310 kilométerre kívánják növelni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!