Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Eltussolták Bush biciklibalesetét

2006.02.27. 11:04
Sokkal súlyosabb balesetet okozott tavaly biciklijével George W. Bush, mint amiről a hírek szóltak, írja a Scotsman. Az amerikai elnök a baleset másnapján már viccelődött, de áldozata tizennégy hétre kiesett a munkából.

Bár Bush, alelnökével szemben, senkit sem lőtt arcon, az ő tavaly nyári biciklibalesetének a részleteit is eltusolta a Fehér Ház, állította vasárnapi kiadásában a legnagyobb skót napilap, a Scotsman. Bush a gleneaglesi G8 csúcson ütött el biciklijével egy rendőrt.

Elengedte a kormányt

A júliusi baleset utáni beszámolók legfőbb részlete az volt, hogy az elnök sisakot viselt a baleset idején. A vétlen áldozatról csak annyit közöltek, hogy könnyebb sérüléseket szenvedett. A Scotsman értesülései szerint azonban "X közrendőr" - a lap nem nevezte meg az áldozatot - három hónapra munkaképtelenné vált.

A lap megszerezte a baleseti jegyzőkönyvet. Eszerint Bush éppen egy lejtőn száguldott egy kereszteződés felé, amit a helyi rendőrök biztosítottak. Bush ünneplő tömegnek vélte a csoportot, ezért a kormányt egyik kezével elengedve integetni kezdett. "Hello, srácok, kösz, hogy eljöttetek" - mondta, majd elvesztette az egyensúlyát. Biciklije térden találta X közrendőrt, aki elesett és beverte a fejét.

Bush, aki öt métert csúszott a vizes aszfalton, kisebb horzsolásokkal megúszta a balesetet. A rendőr sérüléseit a helyszínen szintén könnyűnek minősítették, de a kórházban végül könyöktörés miatt gipszet kapott. Gyógyulása 14 hétig tartott, írja a Scotsman.

Egy fejmosás minimum járt volna neki

Bush a baleset másnapján sajtótájékoztatóján maga is elismerte, hogy a balesetet száguldása okozta. "Ha keményen tekersz, eleshetsz. Ha nem esel el, nem is tekertél keményen" - mondta. Márpedig a Scotsman szerint ez Nagy-Britanniában bűncselekménynek számít. A helyi rendőrök idén már három "gonosz biciklistát" is pénzbüntetésre ítéltek a közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt.

A lapnak nyilatkozó emberjogi ügyvéd, John Scott szerint "elég bizonyíték van a felelőtlen vezetésre. Bárki mást megbüntettek volna" - mondta. A lap szerint is legalább egy alapos rendőri fejmosás kijárt volna a biciklistának, ha az történetesen nem az Egyesült Államok elnöke.