Boglárka
22 °C
35 °C

Joe Biden külügyminiszter is lehetett volna

2009.01.20. 07:16
Joe Biden az alelnöki és a külügyminiszteri poszt közül választhatott - szólta el magát a megválasztott amerikai alelnök felesége, Jill Biden az Oprah Winfrey-show hétfő esti műsorában.

"Joe a külügyminiszteri és az alelnöki poszt között választhatott" - mondta óvatlanul Jill Biden, akit a feje búbjáig elvörösödő, grimaszoló, majd nevető férje azonnal hangos pisszegéssel igyekezett elcsöndesíteni. Jill erre még meg is toldotta elszólását: "Tényleg így volt". A közönség nevetésben tört ki. Az alelnöki pár a beiktatás előtti estén volt a népszerű televíziós műsor vendége a washingtoni Kennedy Centerben.

A megválasztott alelnök nem cáfolta felesége bakiját, szóvivője a műsor után három órával viszont így tett. "Hogy egyértelmű legyen, Obama csak egy posztot ajánlott fel, hogy (Biden) társa legyen az elnökválasztáson (...) aki örömmel elfogadta azt" - tartalmazza a szóvivő közleménye. Joe Biden a showműsorban azt mondta, hogy Jillyvel - így becézi feleségét - átbeszélte a dolgot, mielőtt elfogadta Obama ajánlatát.

Neje, mint mondja, azt mondta férjének, hogy az alelnöki poszt "jobb lenne a család miatt". "Ha külügyminiszter lennél, mindig távol lennél, soha nem látnánk (...) csak néha egy-egy állami vacsorán" - győzködte állítólag férjét.

Biden, az előválasztások elején - mivel maga is jelöltaspiráns volt - még Obama ellen kampányolt. Elmondása szerint nem döntötte el rögtön, hogy az alelnöki poszt a legmegfelelőbb hely a számára, de miután Obama biztosította, hogy partneri lesz a viszonyuk, elfogadta az ajánlatot. Mint mondta, Obama bizalmast keresett magának, nem bólogató jánost.

Obama irodája nem reagált arra a hírre, hogy a megválasztott elnök valóban két posztot ajánlott fel Bidennek. A külügyminiszteri posztra a leendő elnök később egy másik riválisát, Hillary Clinton New York-i szenátort választotta, akinek a szóvivője szintén nem volt hajlandó kommentálni, hogy Clinton csak a második jelölt lett volna a külügyi tárca élére.

A távozó alelnök, Dick Cheney eközben kénytelen lesz kerekesszékből követni Obama és Biden beiktatását. Dana Perino szóvivő elmondta, hogy Cheney új otthonba költözik Washington környékén. Az alelnök besegített a költözködéssel járó tennivalókba, dobozok pakolása közben azonban meghúzódott az egyik hátizma. A politikusnak orvosa azt tanácsolta, hogy a következő néhány napra üljön kerekesszékbe. A hátsérüléstől eltekintve Cheney jól érzi magát - tette hozzá a szóvivő.