Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Életben hagyhatják brit túszukat a terroristák

2004.09.29. 16:09
Egyelőre nem hitelesített közlések szerint megúszhatja a lefejezést Kenneth Bigley brit építési vállalkozó. A két hete Bagdadban túszul ejtett férfi fivére "kilencven százalékig biztos" testvére megmenekülésében. A túsz érdekében már a brit kormány is megpróbált kapcsolatba lépni a terroristákkal.
Élve szabadon engedik Kenneth Bigleyt, kapott írásos üzenetet a Bagdadban két hete elrabolt és lefejezéssel fenyegetett építési vállalkozó fivére. Reményeket ébreszt az is, hogy Tony Blair kormányfő bejelentése szerint a brit vezetés megpróbált kapcsolatba lépni az emberrablókkal, írja a BBC.

Bíztató üzenet

Egymilliós váltságdíjért szabadultak az olasz túszok?
Egymillió dolláros váltságdíjat fizetett a két olasz segélymunkásnőért az olasz kormány, állítja Gustavo Selva, a parlament külügyi bizottságának elnöke. Franco Frattini külügyminiszter korábban tagadta, hogy fizettek volna a már halottnak hitt túszok szabadulásáért. A váltságdíjról először egy kuvaiti napilap számolt be. A pletykákat Silvio Berlusconi is tüzelte, amikor "bonyolult választásról" beszélt a túszok szabadon bocsátása kapcsán. "Alapvetően nem szabad engedni a zsarolásnak, de a két fiatal nő élete fontosabb volt, engednünk kellett", nyilatkozta a váltságdíjról Selva, a kormánykoalícióban is szerepet vállaló Északi Liga politikusa. A BBC-nek nyilatkozó biztonsági szakértők is valószínűsítették a váltságdíjfizetést.

"Kilencven százalékig biztos vagyok testvérem szabadon bocsátásában", jelentette ki Paul Bigley az ITV brit kereskedelmi tévének. Az építési vállalkozó bátyja egy arabnyelvű közleményt kapott bátyja szabadon bocsátásáról. "A közlemény nagy része politikával foglalkozik, ezt-azt elítélnek benne, de a lényege az, hogy Ken megússza", mondta.

Az alQalah.com weboldalon közzétett írás szerint a túszejtők "szabadon engedik foglyukat és megímélik életét" de minden "kollaboránst" arra figyelmeztetnek, hogy ha nem függesztik fel az együttműködést "az agresszorral", ugyanarra a sorsra jutnak, mint Bigley lefejezett amerikai társai. A brit külügyminisztérium a weboldalon található üzenet hitelesítésén dolgozik, tudta meg a BBC.

Gonosz tréfától tartanak

"Nehéz megállapítani a dokumentum hitelességét, hiszen nem tudni, hogy valaki tréfát űz velünk, vagy a dokumentum eredeti", nyilatkozta egy külügyi szóvivő.

Időközben az al-Dzsazíra hírtelevízió újabb felvételeket közölt Bigleyről. A brit túsz a felvételen tétlenséggel és hazugsággal vádolta Tony Blairt. Mint mondta, fogva tartói nem akarnak végezni vele.

Bigleyt két hete, csütörtökön rabolták el Bagdadban két amerikai társával. A túszok szabadon bocsátása fejében az amerikaiak fogságában levő iraki nők elengedését követelték a terroristák. Mivel követelésük nem teljesült, két amerikai túszukat egymást követő napokon lefejezték, és ugyanezzel fenyegették Bigley-t is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?