Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nacionalista pártok sikere Boszniában

2002.10.07. 16:33
Hét évvel a békekötés után Bosznia lakossága ismét a nacionalista pártokra szavazott. A muzulmán-horvát föderációban a muzulmán nacionalisták szerezték meg a győzelmet, a boszniai elnökség horvát tagját a jobboldali HDZ adja. A háborús bűnös Karadzsics egykori pártjának elnöke a kollektív elnökség szerb tagjaként a szövetségi kormány munkájának akadályozására törekszik.
A nacionalista pártok sikerét hozta a szombaton megtartott boszniai szövetségi s helyi parlamenti választás. Az ország háromtagú kollektív elnökségét várhatóan a három nagy nacionalista párt, a Szerb Demokrata Párt, a Horvát Demokratikus Közösség és a muzulmán Demokratikus Akciópárt adja majd.

Az eredmények
A szavazatok háromnegyedének feldolgozása után, a helyi parlamentekre leadott voksok:

Muzulmán-horvát Föderáció:
Demokratikus Akciópárt 32,5%
Horvát Demokratikus Közösség 18,7%
Bosznia-Hercegovináért Párt 16,6%

Szerb Köztársaság:
Szerb Demokratapárt 36,8%
Független Szociáldemokraták Pártja 28,9%
Demokratikus Haladás Pártja 11,1%

Vesztett a multietnicitás

A választások egyértelmű vesztese a jelenleg hatalmon lévő, többnemzetiségű Szociáldemokrata Párt. A mérsékelt párt csak negyedik helyezést ért el a muzulmán-horvát föderáció választásán. "Az eredmények a fájdalmas, ám szükséges reformok elutasítását jelentik" - értékelt a BBC-nek Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja. A szavazás "tiltakozás volt, nem pedig a múlt irányi vágy kifejezése" - véli Ashdown.

Cél az obstrukció

Bosznia szerbek uralta részén az eddig is hatalmon lévő Szerb Demokrata Párt, a háborús bűnök miatt kőrözött Radovan Karadzsics és a hágai Nemzetközi Törvényszék scheveningeni fogházában raboskodó Biljana Plavsics pártja nyert. Vezetőjük, Mirko Sarovics nyert megbízatást a háromtagú szövetségi elnökségben a Szerb Köztársaság képviseletére. Célja, mint azt többször is hangoztatta, a szövetségi kormányzat munkájának megakadályozása - írja a BBC.

Fegyelmezett nacionalisták

A választásokon az alacsony részvétel a radikális nacionalista pártoknak kedvezett. Szemben a 2000-es választások 64 százalékos részvételi arányával a szombati szavazáson csak a jogosultak 55 százaléka vett részt. "A jelek szerint a nacionalista szavazók sokkal fegyelmezettebbek, mint a kevésbé elkötelezett reformpárti választók" - nyilatkozta a BBC-nek Szenad Avdics, a Slobodna Bosna című független hetilap főszerkesztője.

Az 1992-95 közötti háború óta először a helyi hatóságok felügyelete mellett lebonyolított választások egyébként incidensek nélkül, békésen zajlottak le.