Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Nacionalista pártok sikere Boszniában

2002.10.07. 16:33
Hét évvel a békekötés után Bosznia lakossága ismét a nacionalista pártokra szavazott. A muzulmán-horvát föderációban a muzulmán nacionalisták szerezték meg a győzelmet, a boszniai elnökség horvát tagját a jobboldali HDZ adja. A háborús bűnös Karadzsics egykori pártjának elnöke a kollektív elnökség szerb tagjaként a szövetségi kormány munkájának akadályozására törekszik.
A nacionalista pártok sikerét hozta a szombaton megtartott boszniai szövetségi s helyi parlamenti választás. Az ország háromtagú kollektív elnökségét várhatóan a három nagy nacionalista párt, a Szerb Demokrata Párt, a Horvát Demokratikus Közösség és a muzulmán Demokratikus Akciópárt adja majd.

Az eredmények
A szavazatok háromnegyedének feldolgozása után, a helyi parlamentekre leadott voksok:

Muzulmán-horvát Föderáció:
Demokratikus Akciópárt 32,5%
Horvát Demokratikus Közösség 18,7%
Bosznia-Hercegovináért Párt 16,6%

Szerb Köztársaság:
Szerb Demokratapárt 36,8%
Független Szociáldemokraták Pártja 28,9%
Demokratikus Haladás Pártja 11,1%

Vesztett a multietnicitás

A választások egyértelmű vesztese a jelenleg hatalmon lévő, többnemzetiségű Szociáldemokrata Párt. A mérsékelt párt csak negyedik helyezést ért el a muzulmán-horvát föderáció választásán. "Az eredmények a fájdalmas, ám szükséges reformok elutasítását jelentik" - értékelt a BBC-nek Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja. A szavazás "tiltakozás volt, nem pedig a múlt irányi vágy kifejezése" - véli Ashdown.

Cél az obstrukció

Bosznia szerbek uralta részén az eddig is hatalmon lévő Szerb Demokrata Párt, a háborús bűnök miatt kőrözött Radovan Karadzsics és a hágai Nemzetközi Törvényszék scheveningeni fogházában raboskodó Biljana Plavsics pártja nyert. Vezetőjük, Mirko Sarovics nyert megbízatást a háromtagú szövetségi elnökségben a Szerb Köztársaság képviseletére. Célja, mint azt többször is hangoztatta, a szövetségi kormányzat munkájának megakadályozása - írja a BBC.

Fegyelmezett nacionalisták

A választásokon az alacsony részvétel a radikális nacionalista pártoknak kedvezett. Szemben a 2000-es választások 64 százalékos részvételi arányával a szombati szavazáson csak a jogosultak 55 százaléka vett részt. "A jelek szerint a nacionalista szavazók sokkal fegyelmezettebbek, mint a kevésbé elkötelezett reformpárti választók" - nyilatkozta a BBC-nek Szenad Avdics, a Slobodna Bosna című független hetilap főszerkesztője.

Az 1992-95 közötti háború óta először a helyi hatóságok felügyelete mellett lebonyolított választások egyébként incidensek nélkül, békésen zajlottak le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!