Piroska
-1 °C
5 °C

Botrány Franciaországban a bilincsben szülés miatt

2004.02.10. 17:40
Kórházi ágyához bilincselve szülte meg gyermekét Franciaországban egy elítélt, ami felháborította az igazságügy minisztert.
A nőt azért bilincselték az ágyhoz a szülész és asszisztensei határozott ellenkezése ellenére is, mert nem engedte meg, hogy a börtön őrei közül jelen legyen valaki a szülésnél. A szabályzat szerint csakis akkor kell megbilincselni elítéltet orvosi kezelése alatt is, ha attól kell tartani, hogy megszökhet.

Szülés közben azonban feltehetően kevesen szökdösnek, mivel mással vannak elfoglalva - vélekedik Dominique Perben francia igazságügy miniszter, aki három gyermek apja. Meglátását arra alapozza, hogy jelen volt mindegyik gyermeke születésénél, és mint fogalmazott, meg tudja érteni mindazok megrökönyödését, akik értesültek az esetről. "Még egyszer ilyen nem fordulhat elő" - mondta a miniszter egy rádióinterjúban.

Azonnali magyarázatot követelt a kormányfőtől egy bebörtönzött asszony botrányos körülmények között lezajlott szülésével kapcsolatban a francia nemzetgyűlés keddi vitanapján Laurent Fabius volt miniszterelnök.

Az ellenzéki szocialisták (PS) egyik vezéregyénisége Jean-Pierre Raffarin kormányfőhöz intézve interpellációját egy demokráciában méltatlan, tűrhetetlen esetnek minősítette a sajtóból nyilvánosságra került hírt.

Az esemény tavaly decemberben történt, a felháborító körülményekről a kórház vezetése tett feljelentés a büntetésvégrehajtási intézetek nemzetközi felügyeleti szervének. A kórház tájékoztatása szerint az orvosok nem engedték, hogy a börtönőr a szülés idején a szülőszobában maradjon, az őr ekkor döntött úgy, hogy az elítéltet a műtőasztalhoz bilincseli.

Az eset miatt a szocialisták egyik képviselője levelet küldött Dominique Perben igazságügy-miniszternek, követelve, hogy minden részletében vizsgálják ki a történteket.