Erzsébet
1 °C
4 °C

Bin Laden ismét Afganisztánban

2003.09.27. 12:52
Az al-Kaida vezére a pakisztáni határon húzódó vadregényes hegyvidék csúcsai között rejtőzik, véli az afgán elnök. Szerinte a terrorszervezet most nem életképes.
Hamid Karzai afgán elnök kijelentette, úgy véli, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezére a pakisztáni határon húzódó vadregényes hegyvidék csúcsai között rejtőzik, de a terrorhálózatát felszámolták Afganisztánban.

Az államfő az AP amerikai hírügynökségnek adott pénteki nyilatkozatában mindamellett figyelmeztetett arra, hogy az iszlám szélsőséges erők visszatérhetnek az országba, és újabb terrorcselekményeket hajthatnak végre, ha a világ nem kezd hozzá az újjáépítéshez, és nem küld csapatokat Afganisztánba.

Hamid Karzai sürgette az Egyesült Államokat: gyakoroljon nyomást Pervez Musarraf pakisztáni elnökre, hogy csapjon le a tálibokat segítő vallási vezetőkre. Az afgán elnök New York-i szállodájában nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az al-Kaida jelenleg nem számít életképes illegális szervezetnek. Az al-Kaida, a tálibok és más elemek azonban erőiket egyesítve próbálnak sikeres támadásokat intézni a szövetséges erők ellen.

Más-más módon, de ugyanarra törekszenek: el akarják távolítani az országból az amerikaiak vezette szövetséges erőket, és nekik megfelelő kormányt akarnak hivatalba léptetni Afganisztánban - fogalmazott Karzai.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?