Jácint
17 °C
31 °C

Bin Laden ismét Afganisztánban

2003.09.27. 12:52
Az al-Kaida vezére a pakisztáni határon húzódó vadregényes hegyvidék csúcsai között rejtőzik, véli az afgán elnök. Szerinte a terrorszervezet most nem életképes.
Hamid Karzai afgán elnök kijelentette, úgy véli, hogy Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezére a pakisztáni határon húzódó vadregényes hegyvidék csúcsai között rejtőzik, de a terrorhálózatát felszámolták Afganisztánban.

Az államfő az AP amerikai hírügynökségnek adott pénteki nyilatkozatában mindamellett figyelmeztetett arra, hogy az iszlám szélsőséges erők visszatérhetnek az országba, és újabb terrorcselekményeket hajthatnak végre, ha a világ nem kezd hozzá az újjáépítéshez, és nem küld csapatokat Afganisztánba.

Hamid Karzai sürgette az Egyesült Államokat: gyakoroljon nyomást Pervez Musarraf pakisztáni elnökre, hogy csapjon le a tálibokat segítő vallási vezetőkre. Az afgán elnök New York-i szállodájában nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az al-Kaida jelenleg nem számít életképes illegális szervezetnek. Az al-Kaida, a tálibok és más elemek azonban erőiket egyesítve próbálnak sikeres támadásokat intézni a szövetséges erők ellen.

Más-más módon, de ugyanarra törekszenek: el akarják távolítani az országból az amerikaiak vezette szövetséges erőket, és nekik megfelelő kormányt akarnak hivatalba léptetni Afganisztánban - fogalmazott Karzai.