Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Oszama Bin Ladin fivérének magyar érdekeltsége van

2001.02.24. 17:25
Budapesti képviseletet tart fenn a világ legkeresettebb terroristájának egyik fivére - írja szombati számában a Napi Gazdaság. A szaúd-arábiai Bin Ladin család egyik tagja, Tarik Mohamed Bin Ladin cége évek óta képviseletet működtet Magyarországon.
A Tarik Mohamed Bin Ladin Organization SA (TMBLO) székhelye Szaúd-Arábia második legnagyobb városában, Dzsiddában van, a magyar képviseletet 1991-ben alapították és 1992-ben jegyezték be. A társaság névadója nem más, mint a világ legkeresettebb terroristájának, Oszama bin Ladinnek egyik fivére. A képviselet egyetlen tevékenysége a ,,máshova be nem sorolt gazdasági tevékenységet segítő szolgáltatás". A Napi Gazdaság megkereste a Németvölgyi úti székhelyű képviseletet is, ott azonban nem találtak mást, csak a képviseletvezető nevét, aki azonban sem telefonon, sem személyesen nem volt elérhető.

Ötven bin Ladin fivér

Az anyacég központja Szaúd-Arábia második legnagyobb városában, Dzsiddában van. A napilapnak nem sikerült felvennie a kapcsolatot a TMBLO központjával, azonban megtalálták a cég egyik alvállalkozását, amely építőipari alapanyagokkal foglalkozik. Itt megerősítették, hogy Tarik az egyik fivére Oszama bin Ladinnek.

A bin Ladinek elég sokan vannak: a dinasztia alapító Mohamed Avad, Szaúd-Arábia egyik leggazdagabb embere tíz feleségétől 50 - egyes hírek szerint 53, vagy 57 - utódot és egy vállalatbirodalmat hagyott maga után. A bin Ladin fivérek egyik nagy vállalkozása a Saudi bin Ladin Group (SBG), amelyet Oszama és Tarik több testvére vezet. Az SBG azonban nem áll kapcsolatban a TMBLO-val, és nem rendelkezik magyarországi képviselettel - tudta meg a Napi Gazdaság.

A világ lekeresettebb terroristája

Az Egyesült Államok külképviseletei elleni támadással, az amerikai Cole tengeralattjáró elleni merénylettel, a nemzetközi terrorizmus támogatásával vádolt bin Ladin 1957-ben született Rijádban, Szaúd-Arábiában. Menedzsmentet és közgazdaságtant tanult az Abdul Aziz Király Egyetemen, házas, több gyermek apja. A gazdag családból származó Oszama 1973-ban lépett kapcsolatba szélsőséges iszlám csoportokkal.

A '80-as évek elején bekapcsolódott az afganisztáni mudzsahedínek harcába a szovjetek ellen és Dél-Jemenben a kommunisták ellen. Afganisztánban kiképzőközpontot alapított a mudzsahedínek számára és 1986-ban és '89-ben részt vett a legnagyobb, dzsalalabadi harcokban. 1991-ben hagyta el az Arab-félszigetet. A szaúdi kormány felszólította, hogy térjen haza, és miután ezt megtagadta, megfosztották állampolgárságától.

A muzulmán hívőket felszólította, hogy indítsanak szent háborút a zsidó-keresztény szövetség ellen, amely hatalma alatt tartja Palesztinát és az Arab-félszigetet. Neve a csecsenföldi háborúk kapcsán is felmerült, egyes források szerint szerepe volt/van a csecsen harcosok fegyver-utánpótlásának biztosításában. Az FBI terrorcselekmények szervezése miatt a tíz legfontosabb körözött személy között tartja számon. Jelenleg feltehetően Afganisztánban tartózkodik.  • Vennék
  • Hírek