Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Bagdad: amerikai koholmány a bin Laden szalag

2003.02.12. 10:52
Az Irak támogatására felszólító, Oszama bin Ladennek tulajdonított állítólagos üzenettel Irak és az al-Kaida között teremtett kapcsolat nem más, mint a Bagdad elleni csapás igazolására szolgáló amerikai koholmány, állítják az irakiak.
Az Egyesült Államok kormánya kétségbeesetten keresi az ürügyeket a Bagdad elleni támadás megindítására. E koholmányok közé tartozik az al-Kaida és az iraki kormány közötti kapcsolat sugalmazása az említett üzenet révén - jelentette ki Szálem al-Kubajszi, az iraki parlament arab és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke.

Eredeti felvétel?
Német biztonsági szervek vizsgálata szerint a kedden nyilvánosságra hozott Oszama bin Laden hangfelvétel eredeti, de a vizsgálatokat még folytatják. Amerikai illetékesek már kedden úgy nyilatkoztak, hogy a katari Al-Dzsazíra televízión sugárzott felvételen valószínűleg Oszama bin Laden terroristavezér nyilatkozik, jelentette a Reuters.
Ürügy az intervencióhoz

Az amerikai kormány kedden jelentette be, hogy az al-Dzsazíra katari hírtelevízió olyan, Oszama bin Ladennek tulajdonított hangfelvételt sugárzott, amelyben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője közösséget vállal az iraki üggyel. A szalagon hallható hang az Bagdad támogatására szólítja fel a muzulmánokat, újabb érvet adva ezzel az Egyesült Államok számára a bagdadi rendszer elleni intervencióhoz, állítják Bagdadban.

Husszein hitetlen

Valójában a hangüzenet nem szólítja fel az igaz muszlimokat az iraki rezsim támogatására. A felvételből jól kivehető, hogy az állítólagos bin Laden élesen megkülönbözteti az iraki népet, és az iraki vezetést. A hang azt állítja, hogy Szaddám Husszein diktátor és Baath nevű pártja hitetlenek közé tartozik. Ezért a muzulmánokat az iraki nép és nem a diktátor támogatására buzdítja, kommentálja a hírt a Reuters.  • Vennék
  • Bankszámla