Bin Laden él és Pakisztánban bujkál

2003.03.06. 15:31
A szeptember 11-i merényletek kitervelője és a tálib hírszerzés egykori főnöke szerint is Pakisztán délnyugati tartományában bujkál Oszama bin Laden. A hét végén elfogott Hálid Sejk Mohamed szerint bin Laden egészséges. Az információt független források nem tudják megerősíteni, az AP értesülései szerint az amerikai különleges alakulatok már a térségben kutatnak.
Oszama bin Laden él és egészséges, Pakisztán és Afganisztán határvidékén bújkál - vallotta Hálid Sejk Mohamed, az al-Kaida harmadik számú vezetőjének tartott, a terroristacsoport külföldön végrehajtott terrorakciókért felelős tisztje. A szeptember 11-i terrormerényleteket kitervelő Mohamed vallomása szerint nemrégiben találkozott is a terroristavezérrel.

Az iszlám hőse

A találkozóra Pakisztán délnyugati tartományában, Baluhisztánban került sor - nyilatkozta az AP-nek egy neve elhallgatását kérő kihallgatótiszt. Bin Laden pontos tartózkodási helyéről Mohamed nem tudott információkat adni. A terrortámadások kitervelőjét órákon át faggatták a pakisztáni hatóságok és a CIA ügynökei, mielőtt átadták volna őt az amerikai hatóságoknak. Mohamedet jelenleg ismeretlen helyen tartják fogva.

Mohamed szerint bin Laden "az iszlám vallás hőse", ő maga csak szerény szolgája "a sejknek". Mint mondta, "életét, családját és pénzét is feláldozná" a terroristavezérért.

A tálib kémfőnök is Pakisztánra tippel

Mohamed információi egybecsengenek a tálib hírszerzés egykori vezetőjének információival is. Bin Ladent alig két hónapja Baluhisztánban, Dél-Vazirisztánban látták - mondta el a volt kémfőnök az AP-nek adott telefoninterjújában. Elmondása szerint az al-Kaida vezetője tálibokkal találkozott. Bár információit nem lehet független forrásokból megerősíteni, a pakisztáni hadsereg és az amerikai különleges alakulatok katonái Dél-Varizisztánban kutatnak tálibok után - írja az AP.  • Hírek
  • Személyi kölcsön