Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bin Laden békét ajánl az európai országoknak

2004.04.15. 20:56
Oszama bin Laden terroristavezér békét ajánl a muzulmánokat nem támadó európai országoknak, de határozottan kizárta ezt az Egyesült Államokkal azon a neki tulajdonított hangfelvételen, amelyet arab tévéadók sugároztak csütörtökön.
A hangfelvétel szövegéből
"Ez az üzenet fegyverszüneti ajánlat a Földközi-tengertől északra élő szomszédainknak, válaszul az utóbbi időben körükben tapasztalt kedvező fejleményekre. - A szeptember 11-i és március 11-i események megtorló akciók voltak azért, hogy megértsétek, a biztonság mindenki számára alapvető. Nem fogjuk elfogadni, hogy kisajátítsátok a biztonság igényét..."

"Amikor bennünket terroristának, tetteinket pedig terrorcselekménynek nevezitek, tudatában kell lennetek, hogy rátok és tetteitekre ugyanez érvényes. Tetteinkkel az Afganisztánban, Irakban és Palesztinában elkövetett rombolásra és gyilkosságokra válaszoltunk. Elegendő arra az esetre gondolni, amely az egész világot megdöbbentette: az idős, tolószékbe kényszerült Ahmed Jaszin sejk meggyilkolására..."

"Bush elnök és környezetének vezető politikusai, a nagy médiaintézmények, az Egyesült Nemzetek Szervezete (...) mind az emberek megtévesztésének és kihasználásának eszközei. Mind halálosan veszélyeztetik a világot, és a legveszélyesebb köztük a cionista lobbi. De mi Isten akaratából tovább harcolunk ellenük..."

"Mindezért (...) és emlékeztetve arra, hogy az európai közvélemény többsége fegyverszünetet akar, felhívom az igazakat, különösen a tanultakat, az egyházi embereket, és a kereskedőket, hogy alkossanak egy állandó tanácsot, és így erősítsék az európaiakban ügyünk jogosságának tudatát.

"Fegyverszünetet ajánlok (az európaiaknak) azzal az ígérettel, hogy beszüntetjük a támadásokat azok ellen az országok ellen, amelyek felhagynak a mohamedánok elleni támadásokkal és az ügyeikbe való beavatkozással."

"A fegyverszünet akkor lép életbe, amikor az utolsó katona is elhagyja országunkat, és az ajtó ennek az üzenetnek a közzétételétől számított három hónapig nyitva lesz... "

Először a dubaji központú al-Arabíja, majd a katari székhelyű al-Dzsazíra televízió adásában lejátszott hangfelvételen az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője - ha valóban az ő hangja hallható rajta - bosszút esküszik Izrael ellen a Hamász palesztin szélsőséges szervezet alapítójának és vezetőjének, Ahmed Jaszin sejk március 22-i megölése miatt.

A terroristavezér közli, hogy a március 11-i madridi pokolgépes robbantásokat bosszúnak szánták Spanyolországnak az iraki megszállásban való részvétele miatt.

Nem tárgyalnak

Nagy-Britannia határozottan visszautasította csütörtökön Oszama bin Laden békeajánlatát. "Nem tárgyalhatunk az al-Kaidával. A terrorizmus elleni harc folytatása, és nem a követelések teljesítése a fenyegetésre adott helyes válasz" - szögezte le a brit külügyminisztérium.

Korábban az ellenzéki Konzervatív Párt is egyértelműen elutasította az európai országoknak szánt javaslatot. Külügyi szóvivője, Michael Ancram nyilvánvalónak mondta, hogy az al-Kaida, vagy szövetségesei meg akarják osztani az Egyesült Államok vezette koalíciót, mivel félnek annak hatékonyságától. Szeretnék azt hinni, hogy el lehet ijeszteni az európaiakat a koalíciótól, és különösen az ellenük vívott harctól. "Teljesen egyértelművé kell tennünk, hogy a koalícióban vállvetve küzdünk bin Laden, az al-Kaida és a nemzetközi terrorizmus ellen" - szögezte le a politikus.

Németország nem tárgyal olyan "bűnözőkkel", mint Oszama bin Laden - közölte csütörtökön egy német kormány szóvivő az al-Kaida terrorhálózat vezérének tulajdonított legújabb üzenet kapcsán. "Nem lesznek tárgyalások terroristákkal és olyan bűnözőkkel, mint Oszama bin Laden. A nemzetközi közösségnek együtt kell folytatnia a harcot a terrorizmus ellen. Németország folytatja hozzájárulását ehhez" - hangoztatta a szóvivő.

Franco Frattini olasz külügyminiszter csütörtökön "elképzelhetetlennek" nevezte, hogy tárgyalások kezdődjenek Oszama bin Ladennel. Az olasz diplomácia vezetője arra reagált, hogy az al-Kaida terrorista hálózat vezetője egy neki tulajdonított hangfelvételen fegyverszünetet ajánlott az európai államoknak, ha azok kivonják katonáikat a muzulmán országokból. Olaszország az iraki nemzetközi koalícióban állomásoztat katonákat. "Teljességgel elképzelhetetlen, hogy egy asztalhoz üljünk és alkudozzunk bin Ladennel, ezt mindenki megérti" - mondta az olasz diplomácia vezetője. Frattini reagálása néhány órával az Irakban foglyul ejtett négy olasz túsz egyikének kivégzése után hangzott el.

Hiteles? - a CIA szerint igen

Antonio Martino védelmi miniszter kétségbe vonta az Oszama bin Ladennek tulajdonított hangfelvétel hitelességét. "Az a benyomásom, hogy az al-Kaida e pillanatban Irakra összpontosít, abból a feltevésből kiindulva, hogy újabb nagy csapást mérhet az Egyesült Államokra" - vélekedett az olasz miniszter.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szerint is valószínűleg hiteles az Oszama bin Ladennek tulajdonított hangszalag, amelyet csütörtökön több arab nyelvű televíziós csatorna is lejátszott.

A hangfelvételen elvégzett vizsgálat eredménye alapján valószínű, hogy valóban a feltételezett terroristavezér hangja hallható a szalagon - tolmácsolta egy neve elhallgatását kérő CIA-tisztviselő az amerikai hírszerzés állásfoglalását.