Alfréd
-2 °C
2 °C

Bin Laden likvidálása csak a kezdet

2001.10.09. 18:07
Oszama bin Ladennek és társainak megsemmisítése csupán az Afganisztán elleni támadások kezdetét jelentené, a katonai csapás addig tart, amíg a terrorizmus létezésének minden feltétele megszűnik a közép-ázsiai országban- jelentette ki a brit védelmi miniszter. Az oroszok eközben a pakisztáni vezetéshez hasonlóan óva intenek attól, hogy az ellenzéki Északi Szövetséget segítsék hatalomra Afganisztánban.
Geoffrey Hoon brit védelmi miniszter szerint az afgán tálibok elleni csapások akkor is folytatódnak, ha sikerül megsemmisíteni Oszama bin Ladent és társait, vagy a világ egyes számú terroristája és környezete megszökik az országból. A politikus ezt kedden, Moszkvában közölte, orosz kollégájával, Szergej Ivanovval folytatott megbeszélése után. Szavai szerint az ellencsapás addig tart, amíg megsemmisítik a terrorizmus létezésének minden feltételét a közép-ázsiai országban. Hoon ugyanakkor leszögezte, hogy egyelőre nincs döntés afganisztáni szárazföldi hadműveletek megindításáról, bár az antiterrorista koalíció résztvevői természetesen számolnak egy ilyen eshetőséggel is.

Bővebben: Szárazföldi csapatokat küld Amerika Közép-Ázsiába és a Közép-Keletre

Kiemelt szerep Oroszországnak

A brit miniszter - amúgy is villámlátogatásra tervezett - útját még jobban lerövidítették a vasárnap megkezdődött afganisztáni ellencsapások miatt. Az Egyesült Államok mellett a katonai akciókban közvetlenül is részt Nagy-Britannia védelmi minisztere így mindössze néhány órát töltött az orosz fővárosban. Múlt csütörtökön, néhány nappal a légicsapások megindítása előtt Tony Blair brit miniszterelnök tett villámlátogatást Moszkvában, ami arról tanúskodik, hogy az antiterrorista koalíció kiemelt szerepet tulajdonít Oroszországnak az akció sikerében.

Bővebben: Terrorellenes csapás vagy Kelet-Nyugat rangadó?

Ivanov: Szárazföldi hadműveletben nem veszünk részt

Szergej Ivanov azt a moszkvai álláspontot hangsúlyozta a megbeszélés után, hogy orosz katonai erők nem vennének részt egy afganisztáni szárazföldi hadműveletben. A politikus - a pakisztáni hivatalos állásponthoz hasonlóan - óvott attól, hogy a tálib hatalom megdöntése után a jelenlegi kabuli rezsimmel szembenálló Északi Szövetségegyedül alakítson kormányt Afganisztánban. Szavai szerint Moszkva - saját szomorú tapasztalatai alapján is - tisztában van azzal, hogy egyik vagy másik afgán politikai erő hatalomra kerülése nem teremt stabilitást az országban. Ivanov úgy vélte, hogy a politikai rendezést csak maguk az afgánok tudják végrehajtani, mégpedig Afganisztán etnikai összetételének figyelembe vétele mellett.

Oroszországban úgy vélik, hogy az általuk egyébként fegyverrel és anyagi eszközökkel is támogatott Északi Szövetség - lévén, hogy alapvetően üzbég és tádzsik törzsek alkotják - egyedül nem tudna stabil kormányt alakítani a pastu többségű Afganisztánban.