Eleonóra
-1 °C
2 °C

Bioterrorizmustól retteg az Interpol

2005.02.23. 11:09
A bioterrorizmus veszélyét képtelenség túlbecsülni, jelentette ki a BBC-nek adott nyilatkozatában az Interpol igazgatója. Ronald Noble szerint egy kormány sincs felkészülve arra a helyzetre, amikor egy támadás polgárai millióit veszélyezteti. Az egyetlen lehetőség a megelőzés, ennek érdekében azonban javítani kell a rendőri szervek közti információáramlást.

Komolyan aggódik a bioterrorizmus fenyegetései miatt Ronald Noble, az Interpol igazgatója. A világrendőrség vezetője szerint a terrorista fenyegetést nem lehet túlbecsülni, véleménye szerint a nyugati kormányok nem politikai célokból hangoztatják a fenyegetettséget. "Nem lehet hamis riadót fújni, a riasztás valós, a szirénák még sokáig szólni fognak", jelentette ki a BBC-nek adott exkluzív nyilatkozatában.

Nem lehet elhanyagolni

Az elmúlt hónapok terrortámadásai, az utalások arra, hogy az al-Kaida kész tömegpusztító fegyvereket is bevetni és akár "négymillió embert is meggyilkolni", Noble szerint alátámasztják félelmeit. Véleménye szerint a biológiai támadás veszélyét nem lehet elhanyagolni.

"A biológiai terrorizmus nem olyan dolog, amivel ráérünk a támadás után foglalkozni. Hogyan tudnánk megbocsátani magunknak milliók, de akár tízezrek halálát csak azért, mert nem foglalkoztunk kellően a fenyegetéssel", nyilatkozta a BBC-nek.

Információcsere

Az Interpol valóban komolyan veszi a fenyegetéseket. A jövő hónapban a franciaországi Lyons-ban a világ négyszáz rendőre találkozik a valaha volt legnagyobb bioterrorizmus-konferencián. Noble szerint ez fontos lépés. A kormányok ugyan véleménye szerint is sokkal felkészültebbek, mint valaha, de "egyikünk sem gondolhatja úgy, hogy a problémát már megoldottuk".

Noble szerint a világ egyetlen kormánya sincs igazán felkészülve arra a lehetőségre, ha az al-Kaida valóban elkövet egy biológiai támadást. A rendőri szervek feladata így a megelőzés lehet. A márciusi konferencia célja éppen ezért az, hogy kidolgozzák a hatóságok közötti információcsere folyamatait.