Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Az Egyesült Államok nem írja alá a biológiaifegyver-egyezményt

2001.07.25. 21:42
Az Egyesült Államok nem írja alá a biológiai fegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezményt. Az elutasítás vélhetően tovább rontja az amúgyis feszült európai-amerikai kapcsolatokat: ez a harmadik nemzetközi egyezmény két hónapon belül, amelyet egyedül Washington utasít el.
Az Egyesült Államok szerdán elutasította, hogy aláírja azt a nemzetközi egyezményt, amelynek célja a biológiai fegyverek tilalmának betartása - közölte a BBC. A hosszú évek vitájának eredményeképp megszületett tervezetet Washington azért nem fogadja el, mert úgy véli, az nemzetbiztonsági érdekeket sértene. Az Egyesült Államok az egyetlen ország, amely elutasítja a dokumentum aláírását.

Egy 1972-es nemzetközi egyezmény értelmében egyetlen ország sem használhat háború esetén biológiai fegyvereket, csakhogy a dokumentum nem tartalmaz eszközöket a tiltás betartatására. Ebből a célból született meg a mostani tervezet, amely lehetővé tenné a fegyverarzenálok nemzetközi ellenőrzését. Washington ígéretet tett egy alternatív javaslat előterjesztésére, de kommentárok rendkívül borúlátóan reagáltak az elutasításra.

Az elutasítás vélhetően fokozni fogja az európai-amerikai viszonyban jelentkező feszültségeket, különösen miután Amerika az elmúlt két hónapban két másik fontos nemzetközi egyezményt is elutasított: a klímaváltozásról szóló kiotói jegyzőkönyvet, és a kézifegyverek eladásának tilalmáról szóló ENSZ-megállapodást.