Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Újra megnyitották a birminghami városközpontot

2005.07.10. 08:50
A BBC vasárnap reggeli híradása szerint a rendőrség elrendelte a biztonsági kordon feloldását, a lakosok visszatérhetnek Birmingham belvárosába. A brit rendőrség még szombaton este kezdte meg a második legnagyobb brit város központi szórakoztató negyedének a kiürítését.
Miután több ezer birminghami töltötte az éjszakát átmeneti szállásokon, mint például a helyi egyetem előadótermeiben, a legfrissebb hírek szerint a rendőrség feloldotta a tíz órán keresztül tartó biztonsági kordont. Helyi idő szerint hajnali 5-kor a brit terrorelhárítás bombaszakértői bejelentették, hogy a gyanús csomag, amit a helyi Travelodge hotelben találtak, végül nem bizonyult valódi fenyegetésnek.

A korábban elrendelt biztonsági riadó miatt teljesen kiürítette a rendőrség szombat éjjel az észak-angliai Birmingham belvárosát. A brit terrorelhárítás eddigi legnagyobb evakuációja során rendőrségi adatok szerint húszezer embert telepítettek ki a nagyváros belső körgyűrűjén kívülre. Az akció során a városrész szállodáit és magánlakásait is kiürítették.

Mégsem bomba

Szombat este a rendőrség bombaszakértői egy városi buszon, a Square Peg kocsmától nem messze ellenőrzött robbantást hajtottak végre. A kiürítés ezután sem ért véget; a biztonsági erők a városközpont egy másik részében elkezdték kiüríteni a birminghami kínai negyedet is. A rendőrség elrendelte a Chinatown éttermeinek, éjszakai szórakozóhelyeinek kiürítését. A hatóságok összesen kétszáz éttermet és bárt evakuáltak a belvárosban.

Vasárnap hajnalban a rendőrség munkatársai közölték, hogy a járművön fellelt tárgy nem tartalmazott robbanószert. A hatóságok hírszerzési értesülés alapján kezdték meg a nagyszabású "elővigyázatossági" akciót a második legnagyobb brit városban, de hangsúlyozták, hogy a közelebbről nem részletezett incidenst nem hozza kapcsolatba a csütörtökön Londonban elkövetett merényletsorozattal. Nem hivatalos értesülések szerint nemcsak a buszon, hanem a város más pontjain is végrehajtottak ellenőrzött robbantásokat.

Birmingham felett helikopterek keringtek, az utcákon helyi beszámolók szerint a rendőrség bombahatástalanító egységének járművei cirkáltak.

Veszteségek

Allan Sartori birminghami klubtulajdonos a Sky News riporterének elmondta, hogy az evakuálás miatt sokan nagyon sok pénzt veszítenek majd, de szerinte ilyen szituációban a pénznél sokkal fontosabb az emberek biztonsága.

Birmingham egyébként nem először néz szembe a terrorral, a hetvenes években a Londontól 175 kilométerre északnyugatra lévő város volt a színhelye az Ír Köztársasági Hadsereg nevű terrorszervezet egyik legsúlyosabb bombatámadásának - két felrobbantott kocsmában huszonegy ember vesztette életét.