Géza
-11 °C
-4 °C

Méltányosságból fizetnek a magyar biztosítók

2001.09.14. 15:20
A nagy magyar biztosítótársaságok nem hagyják cserben az ügyfeleiket, és utasbiztosítás esetén fizetik a kórházi ellátásukat, amennyiben megsérültek. Eddig az Allianz-Hungária egyik ügyfelének kellett orvoshoz fordulnia New Yorkban. Folyamatos nő viszont azoknak a száma, akik kint ragadásuk miatt meghosszabbítják a biztosításukat.
Az Európában eladott utasbiztosításoknál általában kizáró ok a háború, zendülés, lázadás, polgárháború és a terrorizmus - mondta el az Indexnek Darvas Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének munkatársa. Az utasbiztosítási tagozat soros elnöke úgy véli, ennek ellenére bármely magyar biztosító méltányosságot gyakorol az Egyesült Államokban bekövetkezett tragédia kapcsán, ha csak néhány ügyfélről van szó.

Már érkezett bejelentés New Yorkból

Ahogy a Napi Gazdaság is megírta, az Allianz-Hungária Biztosítónál egy könnyebb sérülés miatt érkezett bejelentés. Sipos József kommunikációs igazgató az Indexnek elmondta: New Yorkban az egyik ügyfelüknek a szeme sérült meg. Elment egy magánorvoshoz, aki faxon kért megerősítést a biztosítótól. A társaság azonban visszaigazolta, hogy megtéríti a költségeket.

Az Allianz-Hungária csak olyan országokban nem vállalja terrorizmus miatt a kockázatot, ahol elszaporodtak az ilyen típusú események - folytatta Sipos József. Az Egyesült Államok nincs köztük, így még csak méltányosságot sem kell gyakorolniuk, anélkül fizetnek. Azt nem lehet tudni, hány ügyfelük tartózkodik az országban, mivel a kötvények úgy szólnak, hogy Európa vagy Európán kívüliek.

Méltányosság vagy egyedi elbírálás

A QBE-Atlasznál eddig egyetlen sérült sem jelentkezett - közölte az Indexszel Horváth Péter értékesítési igazgató. Ellenben több mint húsz fölött van azoknak a száma, akik a váratlan esemény miatt az államokban ragadtak, és meg kívánták hosszabbítani az utasbiztosításukat. Amennyiben sérülésről kapnak hírt, fizetik a kórházi ellátást, halálesetnél pedig vállalják a holtest hazaszállításának költségeit. Horváth Péter hangsúlyozta: mindezt csak méltányosság alapján teszik meg, mivel a terrorcselekmény egyértelműen kizáró ok.

Karsai Márta, az OTP-Garancia Biztosító főosztályvezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy az utasbiztosításoknál ugyan kizáró ok a terrorizmus, de az esetleges bejelentéseket egyedileg vizsgálják majd meg. Eddig még egyetlen ügyfelük sem szorult segítségre.