Jusztina
10 °C
27 °C

Alkoholtilalommal indít az új londoni polgármester

2008.05.07. 19:47
Egyik első intézkedéseként alkoholfogyasztási tilalmat vezet be a metrón, a buszokon és a villamosokon Boris Johnson, London új polgármestere.

A június elsején hatályba lépő rendelkezés célja az "antiszociális viselkedés" felszámolása - mondta szerdán Boris Johnson. "Szentül hiszem, hogy a komolyabb bűncselekményeket is visszaszoríthatjuk, ha erélyesen fellépünk a kisebb kihágások ellen" - mondta a konzervatív politikus. Az új szabályra hamarosan plakátok figyelmeztetnek majd városszerte.

Italozó és gyakran hangoskodó utazók főleg hétvégeként lepik el a londoni metrót. Sok köztük a fiatal és körükben évek óta vészesen terjed az úgynevezett versenyivászat (binge drinking) szokása, amelynek lényege a gyors és teljes lerészegedés minél több ital minél rövidebb idő alatt történő elfogyasztásával. A fiatalkori holtrészegség divatjának felszámolása ma már kiemelt pont a legtöbb brit politikai erő programjában.

Boris Johnson a múlt heti választáson 140 ezer szavazattal előzte meg ellenfelét, Ken Livingstone munkáspárti politikust, London első közvetlenül választott polgármesterét, aki nyolc évig vezette a brit fővárost.

Johnson a várakozások szerint látványos közbiztonsági intézkedésekkel indítja hivatali időszakát. Az ellenzéki Tory párt 43 éves politikusa lapértesülések szerint még a héten további bejelentéseket tesz, egyebek mellett arról, hogy kézi fémérzékelőket és biztonsági kapukat rendszeresítenek a metró- és a vasútállomásokon, elsősorban a kések kiszűrésére.

A statisztikák szerint a bűnözés ugyan csökkenőben van Londonban, az erőszakos, sokszor halálos végű bűncselekmények száma azonban meredeken emelkedik, mindenekelőtt a tizenévesek körében. Tavaly összesen 27, az idén pedig már eddig tizenkét londoni tinédzser halt meg késelés miatt. E járványszerűen terjedő bűncselekményfajta elkövetői is a legtöbb esetben 13-15 éves gyerekek.