Emőke
-4 °C
9 °C

Belka: A lengyel erők nem maradnak örökre Irakban

2004.08.10. 00:18
A lengyel erők nem maradnak "örökre" Irakban - közölte a washingtoni látogatáson tartózkodó Marek Belka lengyel kormányfő hétfőn George Bush amerikai elnökkel.
A lengyel közvélemény nagy többsége azt szeretné, ha kivonnák a lengyel erőket Irakból. A lengyel parancsnokság alatt lévő iraki koalíciós erők - tekintettel a Nedzsefben kialakult súlyos összecsapásokra - az ellenőrzésük alatt lévő tartományok közül kettőt, an-Nedzsefet és al-Kádiszíját átadták az amerikai tengerészgyalogságnak.

Lengyelország 2500 katonát állomásoztat Irakban.

Könnyítenek a vízumkiadáson

"Nos, feltevésem szerint senki sem akar örökké Irakban maradni" - fogalmazott Marek Belka az ovális irodában, Bush oldalán. Fehér házi források szerint a vezetők általánosságban cseréltek eszmét Irakról és mindketten hangsúlyozták az iraki biztonsági erők kiképzésének szükségességét, hogy a nemzetközi erők létszámát csökkenthessék.

Az amerikai elnök elismerően szólt a lengyel katonákról, azt mondta, kiválóan végzik a dolgukat Irakban, és Lengyelország nagyon jó szövetségese az Egyesült Államoknak. Bush ígéretet tett arra, hogy Washington a lengyel állampolgárok esetében könnyít az amerikai vízumkiadás feltételein, miután a lengyel közvélemény méltatlannak találja e körülményeket. Mint mondta, utasította Tom Ridge belbiztonsági minisztert, hogy indítsa el "az eljárás reformját".

Marek Belka, aki washingtoni látogatásán Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel is találkozik, szeretné elérni, hogy a lengyel parancsnokság alatt lévő iraki övezetben újabb területek feletti ellenőrzést adhassanak át az iraki erőknek, miután Spanyolország és néhány másik ország kivonta erőit az arab országból.

Tovább harcolnak a lázadókkal

Az iraki hatalomátadásról szólva George Bush közölte, hogy az Egyesült Államok támogatja az ideiglenes kormányfőt, Ijád Allávit, és rá bízza a felelősséget az ország vezetését illetően. Mindazonáltal az amerikai erők továbbra is felveszik a harcot a lázadókkal - mondta Bush elnök.