Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Leszakadt fejek segítik a bali robbantók utáni hajszát

2005.10.04. 14:01
Épségben maradt a három bali öngyilkos merénylő leszakadt feje, a rendőrök remélik, hogy valaki felismeri a testrészeket. A hatóságok a Dzsemáa Iszlámija terrorcsoport vezetőire vadásznak.

Nagy erőkkel keresi az indonéz rendőrség a bali robbantások feltételezett kitervelőit. A nyomozók két maláj férfi felkutatására koncentrálnak, Azahari bin Huszin és Nurdin Mohamed Top a Dzsemáa Iszlámija terrorszervezet vezetői.

#alt#
fotó: epa

Topot és bin Huszint gyanúsítják a három évvel ezelőtti, 202 halálos áldozatot követelő bali robbantásokkal, a dzsakartai Marriott-hotel elleni 2003-as és az ausztrál nagykövetség elleni tavaly szeptemberi öngyilkos merényletekkel.

Terrorcsoportjuk a 2002-es bali robbantások miatt harminc hónapra ítélt lelki vezetője, Abu Bakar Baászjir a börtönből elítélte a merényleteket. "Bármi legyen is a robbantások oka, nagyon nem értek egyet azzal, hogy pont Bali békés szigetén robbantottak és ártatlan embereket áldoztak fel" - idézi nyilatkozatát a BBC.

A nyomozók szerint jó esély van a szombati bali támadás kitervelőinek elfogására, mivel az öngyilkos merénylők feje a robbanásban leszakadt és meglepően ép maradt. A leszakadt fejek fotóját Indonéziában nyilvánosságra is hozták, remélve, hogy valaki felismeri őket. "Könnyű őket felismerni" - nyilatkozta a BBC-nek I Made Mangku Pastika bali rendőrfőnök.

A hatóságok a robbantások után két gyanúsítottat hallgattak ki, akiket a BBC jelentése szerint ugyan őrizetbe nem vettek, de nem is engedték el őket.

Az ausztrál kormány eközben további támadások veszélyeire hívta fel a Balin nyaralók figyelmét. "Sajtójelentések szerint a terroristák több fenyegetést is kiadtak Balira. Bár a jelentéseket egyelőre nem tudjuk megerősíteni, de az egyikükben Bali egyik városa, Szeminjak külön is említve van" - áll a kormány közleményében.