Bernadett
0 °C
4 °C

Rockefellerék megelőzték Hitlert?

2003.11.17. 16:03
"Háború a gyengék ellen. Amerikai kampány az urak fajának létrehozására" címmel könyv jelent Edwin Black történész tollából, akinek az "IBM és a Holokauszt" című, három éve magyarul is kiadott tanulmánya nagy vitát váltott ki. A kötet az amerikai demokrácia egyik legsötétebb és leginkább elhallgatott fejezetére, több mint 60 ezer ember sterilizálására, házasságkötésének megtiltására, táborokba küldésére derít fényt.
1921 nyarán a New York-i bevándorlási hivatalnak sok dolga akadt. Az intézmény, amely eredetileg a szegény emigránsok támogatására jött létre, mással kezdett foglalkozni.

"Nem megengedhető, hogy gyerekei legyenek"

"Erkölcsileg, intellektuálisan vagy fizikailag csökkentett képességű emberek" után kutatott és hamarosan több ezer esetet vizsgált.

A 430. eset a 18 éves zsidó Eva Sztyepanovics: "Férjhez adandó korban van, de szellemileg gyenge, nem megengedhető, hogy gyerekei legyenek." A 918. eset az olasz Vittorio Castellino: "Eugenetikai és gazdasági szempontból nem megfelelő."

Ezeket a szentenciákat Charles Davenport, a Long Islandi Cold Spring Harbor Laboratory mellett működő eugenetikai részleg igazgatója hangoztatta. A laboratóriumot három nagy amerikai dinasztia finanszírozta: a Carnegie, a Rockefeller és a Harriman.

Faji higiénia

A fenti két eseten kívül Black még sokat rekonstruál könyvében. Feketékről, indiánokról, arabokról, olaszokról, mindazokról van szó, akik a világ szegény, déli részéről érkeztek, vagy Amerika volt a hazájuk, de nem feleltek meg az újonan felállított normáknak.

A biológus Davenport szóhasználata szerint az intézkedések célja az USA "faji higiéniájának" helyreállítása volt, az angolszász faj megtisztítása az alacsonyabb rendű etnikumok fertőzésétől.

Az eugenetika nevében sok amerikai állam hozott törvényeket a "csökkentettek" kasztrálására. A törvények nem találtak egyetértésre a nép részéről, de a politika és a tudományos világ tekintélyes része támogatta azokat, például az amerikai orvosok szövetsége, Woodrow Wilson elnök, Alexander Bell feltaláló és még sokan.

"Az aljas fajkiválasztást mi találtuk fel"

A vezető osztály félt a faj elkorcsosulásától - írja Black könyvében - nem akartak kereszteződést a "szeméttel", ahogy ők nevezték a fent említett embercsoportokat. Ennek a célnak érdekében találták ki még az IQ-t, az intelligenciahányados mérését is.

Az IBM és a Holokausztban Black a társaság és a nácizmus közti kapcsolatról ír. Új könyvében ezen túlmegy. Az eugenetika híveit azzal vádolja, hogy mintát szolgáltattak a zsidók megsemmisítéséhez. Bár vitatják az írónak azt a megállapítását, hogy az "aljas fajkiválasztást mi találtuk fel", tény, hogy a tant exportálni akarták.

Amerika tapsolt?

Black szerint az is kétségtelen, hogy az eugenetika kiagyalóinak kapcsolatuk volt a nácikkal. 1933-ban, amikor Németországban elrendelték 400 ezer állampolgár - köztük epilepsziás és testi hibás emberek sterilizálását, a Cold Spring Harbor laboratórium vezetői örömünnepet ültek. A hivatalos Amerika 1940-41-ben is tapsolt a hitleri árjásításnak - írja.

Ez volt az egyik oka annak, hogy a nagyhatalom kezdetben szemet hunyt a zsidók üldözése felett és emlékeztet arra, hogy a nürnbergi perben vezető nácik hozták fel mentőkörülménynek az amerikai eugenetikai alapon hozott ítéleteket.