Piroska
-2 °C
5 °C

Titkos kelet-európai börtönökben bújtatják az al-Kaida vezetőit

2005.11.02. 23:21
Teljes titokban, az érintett országok vezetői előtt is titkolózva Kelet-Európában tartja fogva az al-Kaida vezetőit a CIA. A magyar belügyminiszter nem hallott ilyesmiről, igaz, a Washington Post értesülései szerint nem is szabadna tudnia róla.

Kelet-európai országokban fenntartott titkos börtönökben bújtatja az al-Kaida legfőbb elfogott vezetőit a CIA, írja a Washington Post. A titkos börtönöket a terrorizmus elleni háború keretében állították fel, hogy vádemelés és gyanúsítás nélkül is fogva tarthassák a terroristának tartott személyeket.

Lamperth nem tud róla

A Post értesülései szerint a program olyannyira titkos, hogy az Egyesült Államokban is csak a legfelsőbb vezetők, az elnök közvetlen környezete, illetve a CIA-t felügyelő külügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium vezetője tud róla. A programban résztvevő kelet-európai országokban is csak az államfő és a titkosszolgálatok vezetői tudnak az ügyről, írja a Post. A lap titkosszolgálati forrásai kérésére nem nevezi meg az érintett, volt szocialista országokat, mivel a titkos börtönök miatt terrortámadások célpontjaivá válhatnak.

"Nem tudunk ilyesmiről" - mondta el az Index megkeresésére Orodán Sándor, a Belügyminisztérium szóvivője. A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Lamperth Mónika belügyminiszter is hasonlóan nyilatkozott, azaz a hivatalos álláspont szerint Magyarországon nem tartanak fogva al-kaidás vezetőket és ilyen irányú amerikai kérés sem érkezett.

"Semmi olyan információ nincsen, ami alátámasztaná a sajtóértesülések valóságtartalmát" - nyilatkozta az Indexnek Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár. Tóth "képtelenségnek" nevezte a feltételezést, hogy Magyarországon lennének titkos börtönei a CIA-nak.

Frantisek Bublan cseh belügyminiszter szerint országát megkeresték az amerikaiak, de elutasították a börtön létrehozására vonatkozó kérést. Bublan szerint az amerikaiak egy hónapja keresték meg kormányát. Oroszország, Bulgária és Szlovákia is tagadja, hogy a területén titkos börtönök működnének.

Thaiföldön kezdték

A Post cikke szerint a titkos börtönhálózatot a 2001. szeptember 11-i támadásokat követően hozták létre. Az első börtön még Afganisztánban volt, ahol számos al-Kaida tagot ejtettek foglyul. A következő börtön Thaiföldön épült, itt raboskodott többek között Ramzi bin al-Sib, a szeptember 11-i támadások kitervelője és Abu Zubaida, az al-Kaida műveleti főnöke is.

A thaiföldi börtön léte azonban kitudódott, ezért 2003-ban a thai kormány kérésére bezárták. A thaiföldi börtönépítéssel párhuzamosan egy kelet-európai országgal már megállapodtak börtön létrehozásáról, a börtönbezárást közvetlenül megelőzően több volt szocialista országgal is megállapodtak titkos börtönök - a CIA terminológiája szerint "fekete helyek" - létrehozásáról.

Harmincan Kelet-Európában

A Post értesülései szerint a volt szocialista országok titkos börtöneiben harminc al-Kaida vezetőt és legalább hetven, kevésbé érdekes terroristát tartanak fogva titokban, bírósági engedélyek, formális vád nélkül, ellenőrizhetetlen körülmények között. A harminc fontos fogollyal kizárólag a CIA ügynökei tartják a kapcsolatot, így semmilyen független forrás nem ellenőrzi hogylétüket és fogva tartásuk körülményeit.

Pedig a Post értesülései szerint a CIA "fekete helyein" akár kínzásnak minősülő technikákat is bevethetnek a foglyok kihallgatásakor. Márpedig a titkos börtönöknek otthont adó kelet-európai országokban már demokrácia van, és mindegyik csatlakozott az ENSZ a kínzásokat tiltó egyezményeihez.

A Post megkeresésére a CIA hivatalosan nem kívánta kommentálni az értesüléseket. A lapnak nyilatkozó titkosszolgálati dolgozók azonban mindannyian védelmükbe vették a rendszert, mondván az ország sikeres védelme megköveteli, hogy a CIA akármeddig fogva tarthasson terrorizmussal gyanúsítottakat.

A "fekete helyek" azonban a CIA-ban is vitákat váltottak ki. A Post értesülései szerint egyre többen vélik úgy, hogy a program titkossága fenntarthatatlan. "Szörnyű teher" - nyilatkozta erről a lapnak egy CIA-ügynök.

Nem kommentálják

Hallgatásba burkolódzott az amerikai kormányzat szerdán azokkal az állítólagos kelet-európai, valamint a világ más térségeiben létesített titkos börtönökkel kapcsolatban, amelyekben washingtoni lapjelentés szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a fogságába került legfontosabb al-Kaida-terroristák egy részét őrzi és hallgatja ki.

A washingtoni Fehér Ház, az amerikai igazságügyi és külügyminisztérium, illetve a CIA érdemben nem, vagy egyáltalán nem kommentálta a lapjelentést. A Fehér Ház szóvivője, Scott McClellan kijelentette, hogy ő nem foglalkozik a hírszerzés folyamatban lévő ügyeivel. Leszögezte viszont, hogy "az elnök legfontosabb felelőssége az amerikai nép védelme".

Stephen Hadley, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója megjegyezte, hogy a terroristák őrizetbe vétele összhangban van az amerikai értékekkel, s George Bush elnök biztosított afelől, hogy az Egyesült Államok hatóságai nem kínozzák meg a foglyokat. A CIA szóvivője egyszerűen közölte, hogy "nincs kommentár".

Sean McCormack amerikai külügyminisztériumi szóvivő annyit fűzött a lapjelentéshez, hogy "a genfi konvenciókat aláíró Egyesült Államoknak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után eszközöket kellett keresnie arra, hogy a (nemzetközi) szabályokat olyan személyek csoportjára alkalmazza, akik nem tisztelnek semmilyen szabályt".