Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Blairt felmentik, a BBC-t megfeddik

2004.01.28. 07:53
A kedd esti győzelem után, amikor az alsóház szorosan, de elfogadta a tandíjreformot, szerdán sem kell lemondania Tony Blair brit miniszterelnöknek. Egy londoni lap szerint a BBC-t marasztalják el David Kelly néhai védelmi minisztériumi fegyverzeti főtanácsadó tavaly júliusi öngyilkosságának körülményei miatt.
Nem állapította meg a brit kormányfő, sem a védelmi miniszter közvetlen felelősségét a Kelly-öngyilkosság ügyében összeállított független bírói jelentés, amely ugyanakkor elmarasztalta a BBC rádiót - közölte szerdai számában a londoni The Sun.

Kelly öngyilkos lett

A legnagyobb brit tömeglap saját állítása szerint megtudta a szerda délutánig szigorúan titkos jelentés végkövetkeztetéseit. A jelentést Lord Hutton felsőházi lordbíró állította össze több havi vizsgálat után David Kelly néhai védelmi minisztériumi fegyverzeti főtanácsadó tavaly júliusi öngyilkosságának körülményeiről.

Kelly egy súlyosan vitatott, az iraki hírszerzési értesülések kormányzati feltupírozását vélelmező tavaly májusi BBC-tudósítás állítólagos forrása volt, és azután lett öngyilkos, hogy neve akarata ellenére nyilvánosságra került a kormány és a BBC között kirobbant példátlan csatározásban.

Bírálják a BBC-t

A Hutton-vizsgálat két legfőbb tisztázandó kérdése az volt, hogy létezett-e aktív kormányzati stratégia Kelly nevének nyilvánosságra hozatalára, abból a célból, hogy a forrás kilétét kicsikarják a BBC-ből, és ha igen, ebben tevőleges szerepet játszott-e a miniszterelnök, vagy Geoff Hoon védelmi miniszter, Kelly közvetlen alkalmazója.

Blair már korábban értésre adta, hogy lemond, ha közvetlen felelősségét a vizsgálat megállapítja, Lord Hutton jelentése a The Sun szerint azonban mindkét kérdésre egyértelmű nemmel válaszol. A jelentés ugyanakkor erős bírálattal illeti a BBC szerkesztési módszereit, mondván: a rádió helytelenül járt el a súlyos válsághoz vezető riport ügyében.

Nem a szerdai Sun-értesülés az első, amely szerint a Hutton-vizsgálat tisztázta Blairt. A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi brit konzervatív újság közvetett értesülésekből szűrte le ugyanezt a következtetést, érintett kormánytisztviselők és a BBC vezetői, valamint Kelly családja.

Az első akadályt vette

Öt szavazattal győzött kedden este Tony Blair a felsőoktatási reformról folyó parlamenti vitában. A munkáspárti szakadás ellenére a képviselők közül 316-an szavaztak a brit miniszterelnök által "bátor, fontos és helyes" lépésnek minősített törvény mellett, míg 311-en utasították el a felsőoktatást jelentősen megdrágító javaslatot. Ezzel Blair átment az első bukással fenyegető akadályon.