Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Mérgező küldemény Tony Blairnak

2002.03.02. 10:22
Tony Blair brit kormányfőnek és az Egyesült Királyság tucatnyi politikusának mérgező anyagot tartalmazó csomagokat küldtek ismeretlen tettesek. A hatóságok egy magát a Skót Nemzeti Felszabadító Hadsereg tagjának mondó, névtelen telefonálótól szereztek tudomást a küldeményekről.
A Scotland Yard péntek esti tájékoztatása szerint 16 címzettnek küldtek olyan csomagot, amely felirata szerint eukaliptuszolajat, valójában azonban maró folyadékot tartalmazott. A közönséges postai úton, nagy barna borítékban feladott csomagokból küldtek egyet a Downing Street 10-be - a brit kormányfő rezidenciájára - és a skót parlament egyik tagjának címére is.

A rendőrség attól tart, hogy az eddig napvilágra jutottakon kívül további küldemények lehetnek még a kézbesítendő küldemények között, és figyelmeztetéssel, illetve a hasonló esetek bejelentésére vonatkozó kéréssel fordult a lakossághoz. A hatóságok egy magát a Skót Nemzeti Felszabadító Hadsereg tagjának mondó, névtelen telefonálótól szereztek tudomást a küldeményekről pénteken délután.

A Blair miniszterelnöknek küldött csomagot már a felbontása előtt lefoglalta a rendőrség - közölte a Scotland Yard szóvivője. A szóvivő hozzátette, hogy komoly veszélyt jelentett volna a címzettek egészségére, ha ezt az "eukaliptuszolajat" a küldeményhez cinikusan mellékelt, a népszerű aromaterápiákra emlékeztető használati utasításnak megfelelően alkalmazzák - írta az AP hírügynökség.