Blairt az utolsó pillanatban értesítették a támadásról

2003.03.20. 09:40
Az Egyesült Államok legfőbb szövetségesének számító Nagy-Britannia miniszterelnökét, Tony Blairt, csak közvetlenül az iraki támadások megkezdése előtt értesítették az amerikaiak.
Tony Blair brit miniszterelnök csütörtökre hívta össze a hadi tanácsot az iraki hadműveletekkel kapcsolatban. Blair szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok legerősebb szövetségesének számító ország kormányfőjét, csak közvetlenül a támadás megindítása előtt informálták, hogy "közeleg a támadás". Az illetékes szerint a britek csak igen kevés információt kaptak arról, hogy valami készül, és azt is magyar idő szerint jóval éjjel egy óra után.

Tony Blair
A brit szóvivő azt mondta, hogy később Blair azt a tájékoztatást kapta Bushtól, hogy az amerikai és brit erők katonai célpontokat támadtak Irak területén. Ugyanakkor a brit illetékesek közül még órákkal a támadás megindítása után sem tudták megerősíteni, hogy ők is részt vettek volna a hadműveletekben. Páran azt állították: csupán készültségbe helyezték erőiket.

A legnagyobb brit háborúellenes szervezet, az Állítsátok meg a Háborút bejelentette, hogy arra számít, több ezren tüntetnek majd Londonban a nap folyamán a háború ellen. A pár nappal ezelőtti közvélemény kutatási adatok szerint a 60 milliós Egyesült Királyság lakosainak még kétharmada ellenezte a brit részvételt a háborúban, a legfrissebb adatok szerint már Ez csak a felük ellenzi azt, adta hírül a BBC.  • Hírek
  • Hírek