Blair elégedett, de felkészít a legrosszabbra

2003.03.25. 15:32
A brit kormányfő elégedett az iraki invázió eredményével. Tony Blair keddi sajtótájékoztatóján közölte: 50-60 mérföldnyire (80-96 kilométernyire) vannak a szövetségesek Bagdadtól, de még hátravan egy jelentős ütközet, az Irakhoz hű Köztársasági Gárda Medina hadosztályával, amely a fővárosba vezető utat védi.
A szövetségesek hétfőig kétszer akkora területet vontak ellenőrzésük alá Irakban, mint az első öbölháború egészében - mondta keddi sajtótájékoztatóján a brit kormányfő, aki szerint a koalíciós erők már 100 kilométernél közelebb járnak Bagdadhoz. Tony Blair bejelentette: a szövetséges légierő már a Köztársasági Gárda Bagdadot védő elit Medina hadosztályát bombázza, jóllehet a légi hadműveleteket az időjárás jelenleg akadályozza.

"Kritikus pillanat"

Blair már előző nap, a londoni alsóházban azt mondta, hogy a szövetségesek Bagdad alatt, Kerbelánál járnak, és hamarosan harcérintkezésbe kerülnek a Medinával, amely a bagdadi utat védi. A brit kormányfő szerint "kritikus pillanat" lesz az ütközet.

A miniszterelnök kedden megerősítette, hogy a hadjárat célja Szaddám Huszein iraki elnök rezsimjének eltávolítása. Blair szerint ehhez fontos Bagdad bevétele, de a kormányfő nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy a szövetségesek ezt miképp tervezik végrehajtani.

Egyre közelebb Bagdad

Kijelentette ugyanakkor, hogy a koalíciós hadseregek 50-60 mérföldre - 80-96 kilométerre - vannak Bagdadtól. Előző napi parlamenti nyilatkozatában 60 mérföldben jelölte meg a brit-amerikai erők távolságát a fővárostól. Keddi sajtóértekezletén Blair hivatalosan bejelentette azt is, hogy szerdán az Egyesült Államokba utazik, ahol találkozik George Bush elnökkel és Kofi Annannal, az ENSZ főtitkárával. Megerősítette, hogy a szövetségesek ellenőrzésük alá vonták a déli Umm-Kaszr stratégiai kikötővárost. Szavai szerint Umm-Kaszr utcáin már brit katonák járőröznek.

Umm-Kaszr Irak egyetlen mélyvizű tengeri kikötője; itt zajlott a második öbölháború előtt az ENSZ szankcióbizottsága által felügyelt "olajat élelmiszerért" program, amelynek keretében Irak olajat exportálhatott, de a bevételből - elvileg - csak a lakosság megsegítését szolgáló élelmiszert és gyógyszert vehetett.

Évek óta tart a humanitárius katasztrófa

Ez utóbbival kapcsolatban - arra a kérdésre, hogy a háború nem vezet-e humanitárius katasztrófához Irakban - Blair azt mondta: Irak már hosszú évek óta a humanitárius katasztrófa állapotában él, és ennek egyik oka az, hogy a rezsim nem vett igénybe 2,3 milliárd dollárt a lakosság megsegítésére félretett, az "olajat élelmiszerért" programból származó pénzekből.

A brit kormányfő szerint az utóbbi öt évben 400 ezer, öt éven aluli gyermek halt meg Irakban alultápláltság és ebből eredő betegségek miatt, és a gyermekhalandóság magasabb, mint Mozambikban, jóllehet Irak potenciálisan igen gazdag ország. Blair szerint az iraki lakosság 60 százaléka élelmiszersegélyekre szorul, 40 százaléka nem jut hozzá megfelelő ivóvízhez.

Kirakodásra várnak a segélyszállítmányok

Blair közölte, hogy a brit királyi haditengerészet egyik kiszolgáló hajója az iraki lakosságnak szánt segélyekkel megrakva várakozik Umm-Kaszr kikötője előtt a kirakodásra, és Kuvaitban is "hatalmas mennyiségű" segélyszállítmány gyűlt már össze. Tony Blair szerint a háború utáni Irakban olyan, széles alapokon nyugvó kormányt kell létrehozni, amely tükrözi az ország népességének összetételét.

Megerősítette, hogy London a háború utáni iraki rendezésben központi szerepet szán az ENSZ-nek, cáfolta ugyanakkor, hogy azért utazik a héten az Egyesült Államokba, mert ebben a kérdésben nézeteltérés lenne Washington és London között. A brit kormányfő kijelentette: nem tart attól, hogy a hadműveletek vége felé Szaddám Huszein ugyanúgy eltűnik, mint Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője az afganisztáni harcok közben.  • Tippek
  • Bankszámla