Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Blair: Én vezetem a Munkáspártot a következő választásokra

2004.05.29. 13:27
A brit miniszterelnök, akinek közeli távozásáról számos sajtóértesülés kering Londonban, közölte, hogy ő fogja a kormányzó Munkáspártot a következő választásokra vezetni, de arra nem adott egyértelmű garanciát, hogy győzelem esetén végig kitölti-e újabb kormányfői mandátumát.
Tony Blair a Daily Mirror című, a Labourtől balra álló tömeglapnak adott, szombaton megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy készen áll-e a párt vezetésére az egy év múlva esedékes következő választásokon, azt mondta, a válasz "egyértelműen igen". Blair azt is hangsúlyozta, hisz abban amit csinál, és élvezi is a munkáját.

Azokra a felvetésekre azonban, hogy munkáspárti győzelem esetén kötelezettséget kellene vállalnia az új - sorrendben harmadik - kormányfői megbízatása teljes kitöltésére. Ezzel a kérdéssel azért bánik óvatosan, mert nem akar olyan szalagcímeket látni, hogy "örökkön örökké" ő akar a miniszterelnök lenni, ami "arrogáns" színben tüntetné fel őt. Ez "Thatcher stílusa" - mondta, utalva az előző, konzervatív kormányt majdnem 12 évig vezető Margaret Thatcherre.

Az 1997 tavasza óta hatalmon lévő, 2001-ben újjáválasztott, ám az iraki háború és az azt kísérő belpolitikai botrányok által súlyosan megtépázott népszerűségű munkáspárti kormányfő közeli - akár még idei - távozásáról szinte folyamatosan jelennek meg lapértesülések Nagy-Britanniában. Egyes sajtótalálgatások szerint Blair első számú hatalmi vetélytársa, Gordon Brown pénzügyminiszter már készíti saját kormányának listáját. Mértékadó londoni kommentátorok is jó esélyt adnak arra, hogy Blair újabb munkáspárti győzelem esetén valamikor a következő kormányzati időszak első felében átadja Brownnak a kormányrudat.

Magukat makacsul tartó, igazán soha nem cáfolt londoni értesülések szerint a menet közbeni váltásban a két politikus még ellenzékben egyezséget kötött. Állítólag 1994-ben - amikor John Smith előző munkáspárti vezér hitelen halálával megüresedett a Labour miniszterelnök-jelölti posztja - ez volt Brown feltétele ahhoz, hogy visszalépjen Blair javára a vezérválasztási procedúrában.