Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ki kormányozza Irakot?

2003.04.08. 16:31
A brit kormányfőnek sikerült rávennie az amerikai elnököt annak nyilvános kijelentésére, hogy az ENSZ-nek "alapvető szerepet" kell adni a háború utáni iraki rendezésben, a két vezető keddi belfasti sajtóértekezletén azonban jórészt homályban maradt e szerep pontos mibenléte. Erősen hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a nemzetközi közösségnek nem lesz közvetlen kormányzati szerepe Irakban.
George Bush előző este érkezett Észak-Írországba, hogy Tony Blairrel elsősorban az iraki rendezésről, de emellett az izraeli-palesztin válságról és Észak-Írországról is tárgyaljon.

Iraki lesz az ideiglenes kormány

A kedd délelőtti tárgyalási forduló után, a Belfasthoz közeli Hillsborough kastélyban tartott közös sajtóértekezleten Blair kijelentette: az új Irakot nem a szövetségesek, és nem az ENSZ fogja kormányozni. A brit kormányfő azt mondta: a szövetséges erők egy nappal sem maradnak tovább Irakban a szükségesnél.

Kijelentette: a szövetséges hatalmak vállalják az ország stabilizálásnak jogi és politikai felelősségét, de a lehető leghamarabb átmeneti kormányzathoz fogják hozzásegíteni Irakot; már ezt a szervezetet is irakiak fogják irányítani.

Ez az átmeneti kormányzati struktúra fogja elvezetni az országot a törvényesség talaján álló, valós képviseleti kormányhoz - mondta Blair. Ez a kormány Irak vagyonát nem elnöki palotákra és tömegpusztító fegyverekre, hanem a lakosság jólétének biztosítására fogja fordítani - tette hozzá.

Bush általánosságokban beszélt a szerepekről

Szavait megerősítette Bush is, aki egyértelműen kijelentette, hogy az ENSZ-nek fontos szerepe lesz a rendezésben. Az e szerep mibenlétét firtató ismételt újságírói kérdésekre is azonban csak olyan általánosságokkal válaszolt, hogy az ENSZ-nek "elő kell segítenie a szabad életet Irakban, és javasolhat személyeket az átmeneti kormányba".

Az ENSZ szerepére vonatkozó sokadik kérdésre, a témát mintegy lezárva Bush azt mondta: "az alapvető szerep azt jelenti, hogy az ENSZ-nek alapvető szerepe lesz".