Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Balos összeesküvés Blair ellen

2006.05.07. 22:36
Blair a tavaly májusi parlamenti választások előtt már bejelentette, hogy negyedszerre nem ő kívánja választási csatába vezetni a pártot. A Labour-kormány fennállásának legrosszabb eredményét érte a részleges csütörtöki angliai helyhatósági választásokon.
Vasárnapi brit lapok szerint hivatalos levélben követeli több tucat brit kormánypárti képviselő Tony Blair miniszterelnöktől, hogy vázolja fel távozása hivatalos menetrendjét, miután a kormányzó Munkáspárt súlyos veszteségeket szenvedett a minapi angliai helyhatósági választásokon. A brit belügyminiszter szerint "balos összeesküvés" zajlik a pártban.

A levélből összehangoltnak tűnő kiszivárogtatási akció nyomán idézett a The Observer, a The Sunday Times, a The Sunday Telegraph és a The Independent on Sunday, sőt már előző nap a The Guardian is megszellőztette.

Az egybehangzó részletek szerint a 353 alsóházi Labour-képviselő közül eddig ötvenen jelezték, hogy támogatják a kezdeményezést.

Az összeesküvők nem fognak győzni

A kormánypárti padsorokban körözött levél nem említi ugyan a kijelölt utódnak tekintett Gordon Brown pénzügyminiszter nevét, viszont szerzői leszögezik: "méltóságteljes, rendezett és hatékony hatalomátadásra" van szükség, ennek előfeltétele ugyanakkor az egyértelmű menetrend és a folyamat átláthatósága. A levél szerint ez utóbbi két elem "sajnálatosan hiányzik a miniszterelnök által 19 hónappal ezelőtt útjára indított folyamatból".

A szerzők ezzel arra utalnak, hogy Blair - aki a brit baloldal történetében rekordot felállítva egymás után három választást nyert a Labour élén - hónapokkal a legutóbbi, tavaly májusi parlamenti választások előtt, a brit belpolitika történetében példátlan módon bejelentette, hogy negyedszerre nem ő kívánja választási csatába vezetni a pártot, vagyis a következő, 2009-ben vagy 2010-ben esedékes választások előtt távozik. Sem akkor, sem azóta nem közölte azonban távozásának valószínű időpontját, találgatások nem csillapodó özönét indítva el arról, hogy mikor adja át a helyét Brownnak.

Bejelentette távozását, de azóta hallgat

A vasárnapi londoni lapokban idézett levél felszólítja a Munkáspárt legfőbb irányító szervét, az országos végrehajtó bizottságot (NEC), hogy "a kormányfővel egyeztetve, legkésőbb a jelenlegi parlamenti ülésszak végéig dolgozza ki az új Labour-vezető megválasztásának világos menetrendjét és lebonyolítási módját".

John Reid belügyminiszter, a honvédelmi tárca volt irányítója, aki a választások utáni radikális kormányátalakítás során menesztett Charles Clarke-tól vette át a belügyi tárcát, vasárnap este a BBC tévének azt mondta: "balos összeesküvés" indult Tony Blair lemondatására. Ennek célja szerinte a Blair által elindított reformok visszafordítása és a "régi Labour felélesztése". Ez utalás volt a kormányfő által "Új Labour" néven elindított pártmodernizációs programra. Reid szerint azonban az összeesküvők "nem fognak győzni".

A párhuzamos és hangos belpolitikai botrányoktól tépázott, 1997 óta folyamatosan hatalmon lévő Labour-kormány fennállásának legrosszabb eredményét érte el a részleges csütörtöki angliai helyhatósági választásokon: a kormánypárt a voksok 26 százalékát kapta, az ellenzéki Konzervatív Párt 40 százalékot gyűjtött.