Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Blair nem vesz részt több csatában

2006.05.08. 14:32
Tony Blair megerősítette a távozásáról szóló híreszteléseket, elmondása szerint azonban a részletek közlése megbénítaná a kormány munkáját, és kárt okozna az országnak. Van, aki balos összeesküvést és a "régi Labour" visszaállítását célzó lépéseket sejt a háttérben. Blair cáfolta az Irán lerohanásáról szóló felvetéseket.

Megerősítette hétfőn Tony Blair brit kormányfő, hogy távozik a következő parlamenti választások előtt, de továbbra sem volt hajlandó felfedni a hatalomátadás menetrendjét. A baloldal korszerűsítési folyamatának visszarendezési szándékával vádolta azokat, akik saját pártjából is ezt követelik tőle. Blair kizárta az Irán elleni atomtámadás lehetőségét.

Lemondását követelik

A brit sajtó szerint több tucat brit kormánypárti képviselő hivatalos levélben követeli Tony Blairtől, hogy vázolja fel távozása hivatalos menetrendjét, miután a kilenc éve hatalomra került munkáspárti kormány fennállása legsúlyosabb vereségét szenvedte el a múlt heti angliai helyhatósági választásokon.

Blair, aki hétfőn tartotta szokásos havi nemzetközi sajtóértekezletét Londonban, megerősítette, hogy - amint azt már a tavaly májusi parlamenti választások előtt is bejelentette - több választási csatában nem akar már részt venni.

Kárt okozna

Anélkül, hogy megerősítette volna a képviselők hozzá intézett, távozási menetrendet követelő levelének létét, kijelentette, ha most bejelentene egy ilyen menetrendet, azzal megbénítaná a kormány működését, és veszélybe sodorná a szükséges változtatások végrehajtását, vagyis kárt okozna az országnak.

Blair hozzátette, vannak olyanok, akik csak azt akarják tőle, hogy biztosítsa a stabil hatalomátadást, de "vannak olyanok is, akik radikális irányváltást akarnak a kormány politikájában, és céljuk nem az Új Labour megújítása, hanem visszafordítása".

Új Labour

Az "Új Labour" annak a pártbeli reformfolyamatnak a gyűjtőneve, amelyet Blair és környezete még ellenzékben elindított, azzal a céllal, hogy az üzleti élet és az akkori konzervatív érában részvényessé vált kisbefektetők milliói számára is ismét "megválasztható" politikai erővé tegye a Munkáspártot.

A program egyik sarkalatos eleme volt a köztulajdon elsődlegességének törlése a pártalkotmányból, vagyis az "Új Labour" lemondott a párthoz korábban szorosan kötődő visszaállamosítási politikáról.

Balos összeesküvés

Blair hétfői nyilatkozata előtt már az új belügyminiszter is "balosoknak" nevezte az átadási menetrendet követelő levél szerzőit. John Reid, a honvédelmi tárca volt irányítója, aki a választások utáni radikális kormányátalakítás során menesztett Charles Clarke-tól vette át a belügyminiszteri posztot, vasárnap este a BBC tévének azt mondta: "balos összeesküvés" indult Tony Blair lemondatására, amelynek célja szerinte a Blair által elindított reformok visszafordítása és a "régi Labour felélesztése".

Blair a hétfői sajtótájékoztatón továbbra sem árulta el, hogy mikor távozik, csak annyit mondott, hagy elég időt utódjának "a berendezkedésre" a következő választások előtt.

Irán lerohanása marhaság

A kormányfő "marhaságnak" minősítette azt az újságírói felvetést, hogy a kormányátalakítás során Jack Straw külügyminiszternek azért kellett távoznia, mert ellenezte az Irán elleni katonai akciót. Blair "teljes abszurditásnak" nevezte azokat a híreket, hogy Irán ellen hadszíntéri atomfegyverekkel készülne támadás, és kijelentette, nem is ismer senkit, aki egyáltalán ezt felvetette volna.