Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Blair a felesége miatt marad a posztján?

2004.07.11. 08:56
A legnagyobb vasárnapi konzervatív napilap értesülése szerint Tony Blair a tornyosuló iraki problémák és a kormányzó Munkáspárt zuhanó népszerűsége miatt komolyan fontolóra vette távozását, végül felesége beszélte rá, hogy maradjon miniszterelnök.
A brit kormányfő a múlt hónapban csak felesége erőteljes lebeszélésére volt hajlandó elállni attól a szándékától, hogy lemondjon - írta a The Sunday Telegraph.

Tony Blair
A legnagyobb vasárnapi konzervatív napilap értesülése szerint Tony Blair a tornyosuló iraki problémák és a kormányzó Munkáspárt zuhanó népszerűsége miatt komolyan fontolóra vette távozását, és fő hatalmi vetélytársa, Gordon Brown pénzügyminiszter híveinek tábora is nyomást gyakorolt rá a "zökkenőmentes hatalomátadás" végett. Végül azonban Cherie Blair beszélte rá férjét a maradásra, főleg azzal az indokkal, hogy "Brown ne vehesse át a hatalmat tetszése szerinti időpontban".

Blair és pénzügyminisztere hatalmi rivalizálásáról a Munkáspárt hét évvel ezelőtti kormányra kerülése óta folyamatos híresztelések keringenek a brit sajtóban. Általános értesülés szerint Brown annak idején azzal a feltétellel volt hajlandó átengedni Tony Blairnek a miniszterelnök-jelölti posztot, hogy a jelenlegi kormányfő "valamikor menet közben" átadja neki hatalmat.

A The Sunday Telegraph által idézett kormányzati forrás azt mondta: a Westminsterben terjengő pletykák szerint Cherie maga is távozásra próbálta rávenni férjét, de "ennek éppen az ellenkezője az igaz ... Cherie nem akarta engedni, hogy Brown már most átvegye a hatalmat, mivel ki nem állhatja" a pénzügyminisztert.

Egy napon belül ez a második olyan értesülés, amely szerint Blair júniusban majdnem lemondott. Előző nap a BBC rádió közölt nem azonosított kormányforrásra hivatkozva olyan értesülést, amely szerint a kormányfő a múlt hónapban "komolyan fontolóra vette pozíciója tarthatóságát", és csak négy miniszterének együttes fellépésére gondolta meg magát.