Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Blair a felesége miatt marad a posztján?

2004.07.11. 08:56
A legnagyobb vasárnapi konzervatív napilap értesülése szerint Tony Blair a tornyosuló iraki problémák és a kormányzó Munkáspárt zuhanó népszerűsége miatt komolyan fontolóra vette távozását, végül felesége beszélte rá, hogy maradjon miniszterelnök.
A brit kormányfő a múlt hónapban csak felesége erőteljes lebeszélésére volt hajlandó elállni attól a szándékától, hogy lemondjon - írta a The Sunday Telegraph.

Tony Blair
A legnagyobb vasárnapi konzervatív napilap értesülése szerint Tony Blair a tornyosuló iraki problémák és a kormányzó Munkáspárt zuhanó népszerűsége miatt komolyan fontolóra vette távozását, és fő hatalmi vetélytársa, Gordon Brown pénzügyminiszter híveinek tábora is nyomást gyakorolt rá a "zökkenőmentes hatalomátadás" végett. Végül azonban Cherie Blair beszélte rá férjét a maradásra, főleg azzal az indokkal, hogy "Brown ne vehesse át a hatalmat tetszése szerinti időpontban".

Blair és pénzügyminisztere hatalmi rivalizálásáról a Munkáspárt hét évvel ezelőtti kormányra kerülése óta folyamatos híresztelések keringenek a brit sajtóban. Általános értesülés szerint Brown annak idején azzal a feltétellel volt hajlandó átengedni Tony Blairnek a miniszterelnök-jelölti posztot, hogy a jelenlegi kormányfő "valamikor menet közben" átadja neki hatalmat.

A The Sunday Telegraph által idézett kormányzati forrás azt mondta: a Westminsterben terjengő pletykák szerint Cherie maga is távozásra próbálta rávenni férjét, de "ennek éppen az ellenkezője az igaz ... Cherie nem akarta engedni, hogy Brown már most átvegye a hatalmat, mivel ki nem állhatja" a pénzügyminisztert.

Egy napon belül ez a második olyan értesülés, amely szerint Blair júniusban majdnem lemondott. Előző nap a BBC rádió közölt nem azonosított kormányforrásra hivatkozva olyan értesülést, amely szerint a kormányfő a múlt hónapban "komolyan fontolóra vette pozíciója tarthatóságát", és csak négy miniszterének együttes fellépésére gondolta meg magát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!