Szilárda
-4 °C
3 °C

Máris nosztalgiával gondolnak a távozó Blairre

2007.05.13. 15:03
Másfél hónappal távozása előtt máris éled a választói nosztalgia Tony Blair brit kormányfő iránt, aki egy vasárnap közölt felmérés szerint jóval népszerűbb, mint legvalószínűbb utódja, Gordon Brown pénzügyminiszter.

Blair, aki tíz éve tölti be a kormányfői tisztséget, csütörtökön jelentette be hivatalosan, hogy június 27-én benyújtja lemondását a királynőnek. Brown, akit már évek óta mindenki a kijelölt utódnak tekint, még aznap megkezdte kampányát a pártvezéri és így a miniszterelnöki poszt elnyerésére. Tony Blair népszerűségi rekordokkal kezdte 1997-ben kormányfői pályafutását, támogatottságát azonban az iraki katonai beavatkozást kísérő súlyos és sorozatos belpolitikai botrányok mára jelentősen kikezdték még a kormányzó Munkáspárton belül is; idő előtti távozása jórészt ehhez köthető.

A The Sunday Times megbízásából a lemondási időpont bejelentése után elvégzett országos közvélemény-kutatás ugyanakkor azt mutatta ki, hogy a választók szemében Blair még mindig vonzóbb politikai vezető, mint Brown. A YouGov közvélemény-kutató felmérésének vasárnap ismertetett adatai szerint a britek 34 százaléka szavazna a Munkáspártra egy mostani általános választáson, ha továbbra is Tony Blair állna a párt és a kormány élén; ebben az esetben a legnagyobb ellenzéki erő, a Konzervatív Párt 38 százalékot kapna.

Brown nem rokonszenves

Arra a kérdésre azonban, hogy Gordon Brown pártvezetése és miniszterelnöksége esetén melyik pártra voksolnának, a válaszadók 32 százaléka nevezte meg a Munkáspártot, és 42 százalék mondta, hogy a torykra szavazna, vagyis Brown-kormány esetén már tíz pont lenne a különbség a konzervatívok javára. A Blair vezette Munkáspárt népszerűségi lemaradása a konzervatívoktól 4 ponttal csökkent, vagyis megfeleződött az előző havi hasonló felmérés óta.

Blair és Brown személyes megítélésében is feltűnő különbségek vannak a jelenlegi kormányfő javára. A válaszolók 59 százaléka nevezte Tony Blairt rokonszenvesnek; Gordon Brownról csak 31 százalék mondott ilyen véleményt. Arra a kérdésre, hogy melyikük jó képviselője Nagy-Britanniának, 53 százalék Blairt választotta, és mindössze 32 százalék a jelenlegi pénzügyminisztert.

Rosszabbul élnek a jólétben

Blair tízévi kormányzásának általános megítélése azonban ma már zömmel kedvezőtlen. Jóllehet minden statisztikai kimutatás szerint a britek soha nem éltek olyan jól, mint most, arra a kérdésre, hogy Nagy-Britanniában jobb vagy rosszabb lett-e az élet az elmúlt évtizedben, 58 százalék az utóbbi választ jelölte be, és alig 17 százalék mondta, hogy jobb helynek tartja az országot, mint tíz éve. A megkérdezettek 37 százaléka egyenesen úgy érzi, hogy életszínvonala romlott az utóbbi tíz évben.

A majdani Brown-kormánytól a válaszolók 60 százaléka várja el a bevándorlás megfékezését, és 49 százalék az Irakban állomásozó brit haderő hazahívását is a feladatok közé sorolta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!